Almanya Parlamentosu ‘Soykırım Tasarısı’nı Onayladı

Share

Almanya Federal Meclisi, 1915 olaylarını “soykırım” olarak niteleyen tasarıyı kabul etti.

Oylama devam ederken Alman Parlamentosu Bundestag’ın önünde toplanan gruplar Ermeni ve Alman bayrakları açtı.

Tasarı, “1915 ve 1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması” başlığını taşıyor.

Almanya’da, 1915 olayları tasarıda ilk kez resmen “soykırım” olarak nitelendiriliyor.

Türkiye, Alman Federal Meclisi’nin alt kanadı Bundestag’da oylanan tasarıyı Türkiye ile Almanya arasında dostluk sınavı olarak gördüğünü açıklamıştı.

Ermeniler, 1915’te Türkiye’nin tehcir olarak nitelediği olaylar sırasında 1,5 milyon kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

Alman Parlamentosu’ndaki oylamayı takip eden Ermeni topluluğunun temsilcileri, tasarının kabulünün ardından ‘Danke’ (Teşekkürler) yazanpankartlar kaldırdı. Temsilcilerin bazılarının duygulanarak ağladığı görüldü.

Türkiye ise, sistematik bir yok etme kampanyası olduğu iddialarına karşı çıkarak öne sürülen rakamların çok daha düşük olduğunu, olaylar sırasında Türklerden de çok sayıda kişinin öldüğünü belirtiyor ve soykırım suçlamasını reddediyor.

Tasarının parlamentoda görüşülmesi zamanlaması da kritik.

Türkiye ve Almanya liderliğindeki Avrupa’nın mülteci krizinin çözümü için kritik bir işbirliği sürecine girdiği dikkate alındığında tasarının zamanlaması sıkıntılı görünüyor.

Dün Bundestag önünde toplanan Türkler tasarıyı protesto etmişti.

Aralarında Fransa ve Rusya’nın da bulunduğu 20’den fazla ülke olayları soykırım olarak ilan etmiş, Papa Francis ‘soykırım’ ifadesini kullanmıştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel oylama sırasında parlamentoda yoktu.

Ancak, hem kendi partisi Hristiyan Demokratlar (CDU) hem de koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar (SPD) ile muhalefetteki Yeşiller’in desteklediği tasarının ezici bir çoğunlukla kabul edildiği bildiriliyor.

BBC

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...