Evrenin Genişleme Hızı Yeniden Hesaplandı

Share

Hubble Teleskobu’dan alınan son veriler, evrenin tahmin edilenden %5 ile 9 arasında daha hızlı genişlediğini ortaya koydu.

19 galaksi ve 2 bin 400 yıldızı yeniden gözlemleyen Adam Riess ve ekibi evrenin genişleme oranını önemli ölçüde düzeltti ve belirsizlik oranını %2.4’e kadar indirdi. Elde edilen yeni verilerde en önemli faktör yeni teknolojiyle ölçümlemelerin daha detaylı yapılabilmesi.

Gökbilimciler, 19 galaksi, 2 bin 400 cehpeid yıldızı ve süpernovaların yaydıkları ışık ve parlaklık sayesinde yeniden uzaklık ölçümlemesi yaptılar. Ölçümlemeler evrenin sanılandan daha hızlı genişlediğini ortaya koydu. Uzmanlar ölçümlerdeki değişimlerin evrenin 13.8 milyar yıl olduğu öne sürülen yaşını değiştirebileceği gibi, bazı galaksilere yapılan ölçümlerin de yeniden hesaplanabileceğini belirtiyor.

Araştırma sonuçları Astrophysical Journal’da yayımlandı.

Haber Uzay

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...