PayPal Türkiye’den Çıkınca Bitcoin’e İlgi Arttı

Share

İnternet üzerinden alışveriş yapılmasını sağlayan ödeme sistemi PayPal’ın, Türkiye’deki faaliyetlerini durdurduğunu açıklamasından bu yana Türkiye’de sanal para olarak bilinen Bitcoin aracılığıyla yapılan ödemelerin hacminde artış yaşandığı belirtildi.

Türkiye’de faaliyet gösteren Bitcoin borsası BTCTurk, 28 Mayıs – 3 Haziran arasında Bitcoin işlem hacminin Türkiye’de rekor kırdığını söyledi.

PayPal, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) yaptığı lisans başvurusunun reddedilmesi üzerine Türkiye’deki faaliyetlerini durdurduğunu açıklamıştı.

Bitcoin işlemlerine aracılık yapan Bitwala şirketi, PayPal’ın Türkiye’den çıkışı üzerine yaptığı açıklamada, Türk vatandaşlarına işlem ücreti olmadan Bitcoin hesap kartları çıkaracağını açıkladı.

Bitwala’dan yapılan açıklamada, “Koay ve hızlı ödemenin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. PayPal’ın denklemden çıkmasıyla ortaya çıkan boşluğu doldurabileceğimize inanıyoruz” dendi.

Şirketin açıklamasında ayrıca kişilerin ödeme yöntemi tercihlerine hükümetlerin karar vermemesi gerektiği de ifade ediliyor.

Bitcoin nedir?

Bitcoin, sadece internet ortamında varolan, hiçbir merkezi otoriteye, devlete ya da kuruma bağlı olmayan, sanal bir para birimi.

Bitcoin ile tıpkı gerçek parayla olduğu gibi harcama ya da ‘döviz işlemi’ yapılabiliyor.

Sistem 2008 yılında kurulduğunda 21 milyon Bitcoin ile sınırlı olarak açılmış ve yeni Bitcoinlerin dolaşıma girmesi de bilgisayar algoritmalarına bağlı hale getirilmişti.

Yeni Bitcoinlerin dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor. Şifreyi çözen kişi 25 adet Bitcoin’in de sahibi oluyor.

Bu şifre çözme işlemine ise ‘madencilik’ deniyor.

Sanal ortamda Bitcoin çıkarmak isteyen kişiler, çok yüksek performanslı ‘madenci’ olarak adlandırılan bilgisayarlara yatırım yapıyor ve hızla şifreleri çözüp yeni Bitcoin kazanmaya odaklanıyorlar.

‘Madencilerin’ çıkardığı Bitcoinler ise sanal ortamda dolaşıma giriyor ve ödeme aracı olarak da kullanılabiliyor.

Kuruluşundan bu yana Bitcoin’e yöneltilen en büyük eleştiri, arkasında hiçbir kurum ya da otoritenin bulunmaması nedeniyle, kara para aklama ya da şaibeli para transferleri için ideal bir ödeme aracına dönüştüğü.

BBC

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...