Hangi Fotoğraf Daha Güzel?

Share

Kişilerin kendileri hakkındaki kör noktalar özellikle sosyal medyada daha belirgin görülüyor. Günümüzde kendimizi dış dünyaya fiziksel olarak tanıtmaktan çok sanal alemde tanıtma durumu söz konusu.

Psikologlar bu yeni durumda başkalarının bize dair düşüncelerini nasıl yanlış yorumlayacağımızı araştırıyor. Bu yıl yapılan bir araştırmada, sosyal medyada yayınlanan selfie’ler çerçevesinde bu sorun ele alındı.

200 kadar üniversite öğrencisi psikoloji laboratuvarında selfie çekti; sonra da araştırmacılardan biri aynı telefonla onların fotoğrafını çekti. Öğrenciler bu fotoğraflardaki görünümlerini cazibe ve sevimlilik bakımından puanladı.

Araştırmacılar, sık sık selfie çeken öğrencilerin kendi selfie’lerini diğer fotoğraftan daha çekici bulduklarını gördü. Fakat bağımsız kişilerin değerlendirmesi aksi yöndeydi.

Bütün bu bulgular, başkalarının sizin hakkınızdaki düşüncelerini gerçekten öğrenmek için onlara sormanın en doğru yol olacağını gösteriyor. Aile fertleri ve arkadaşlarınız doğruları söylediği sürece, başkalarının sizi sandığınız şekilde görmediğini öğrenmiş olursunuz.

Kendi halinizden memnun ve başkalarını size dair düşüncelerinden eminseniz belki de en iyisi onlara hiç sormamaktır. Sorduğunuzda farklı cevaplarla karşılaşabilirsiniz.

BBC Türkçe

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...