Yazılımcı Çalışmadan 6 Yıl Maaş Aldı

Share

Reddit’te FiletOfFish1066 (FOF) hesabıyla ‘faaliyet gösteren’ bir yazılımcı 6 yıl sorunsuz bir şekilde çalıştığı (!) işinden kovuldu. Garip olan yazılımcının işten kovulması değil; bu süre boyu işte kalabilmesi. Çünkü FOF bu 6 yıl zarfında ofiste League of Legends oynamak ve Reddit’te gezinmek dışında hiçbir şey yapmadı. Çünkü FOF işe başladığı ilk dönemde yapması gereken bütün işleri yapacak yazılımlar hazırladı.

San Francisco Körfez Bölgesi‘nin büyük şirketlerinden birinde yılda 95 bin dolar kazanan FOF 6 yılın sadece ilk 8 ayında çalışarak bütün işlerini otomatize etti . Yazılım kalite testi alanında çalışan FOF bu sürecin nasıl geliştiğini şu şekilde anlatıyor:

“6 yıl öncesinden bugüne kadar iş yerinde hiçbir şey yapmadım. Dalga geçmiyorum. Her hafta ofiste geçirdiğim 40 saat boyunca League of Legends oynadım, Reddit’te gezindim, ne istediysem onu yaptım. Son 6 yılda toplasan en fazla 50 saat iş yapmışımdır. Yani hiçbir şey… Ve bu kimsenin umurunda olmadı. Testler başarılı şekilde gerçekleşiyordu. Yalan söylemiyorum. İş yerinde hiç arkadaşım ya da iyi tanıdığım kimse yoktu o yüzden benimle patron ve arada sırada programını test ettiğim geliştiriciler dışında kimse konuşmazdı.”

Para sorunu yok

FOF işten kovulduktan sonra oldukça ümitsiz bir durumda. Çünkü tüm işlerini 6 yıl boyunca sadece bilgisayarlara yaptırdığı için kod yazmayı unutma noktasına gelmiş ve şu anda iş bulmasını sağlayacak hiçbir yeteneği yok . Ancak FOF maddi açıdan da sıkıntıda değil. 6 yıl süren ‘kariyeri’ boyunca ailesiyle yaşadığı için pek masrafı olmayan yazılımcı 200 bin dolar para biriktirmeyi başarmış. Evde annesi ne pişirdiyse onu yiyen, ofiste de öğle yemeğini genellikle bir balık sandviçi ve kola ile geçiştiren FOF harcamadığı paralarını biriktirmiş.

Oyun ve alkol bağımlılığı

Asıl sorun ise League of Legends ve bira bağımlılığı. Hayatının önemli bir bölümünü sadece bu oyunu oynayarak ve boş zamanlarında bira içerek geçiren FOF ilk yapması gerekenin hayatını düzene sokmak için bu bağımlılıklardan kurtulmak olduğunu düşünüyor:

“Artık League of Legends ve bira bağımlılığımı sona erdirmeye çalışmanın vakti geldi… Cracking the Coding Interview kitabını ve veri yapıları ve algoritmalar üzerine yazılmış kitapları baştan sona çalışmayı deneyeceğim. Ayrıca bazı işlere de başvuracağım. Üzerinde bir süre düşündükten sonra, biraz çalışınca unuttuğum her şeyin ve motivasyonumun geri geleceğine inanıyorum. Yazılım geliştirmeyi her zaman çok sevmiştim. Sadece çok tembel biriydim.”

Dünya Halleri

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...