Azerbaycan’da Koşulan Avrupa GP’sinin İlk Galibi Rosberg!

Share

2016 Formula 1 Şampiyonası’nın 8. yarışı olan Avrupa Grand Prix’sini Mercedes pilotu Nico Rosberg kazandı.

Yarışa pole pozisyonundan başlayan Rosberg, iyi bir kalkış yakalayarak startta yerini korudu. Yarışın ilk bölümünde rakiplerinden 1 saniye daha hızlı olan Alman pilot, pit-stoplara kadar kendisine yetecek farkı yakaladı. Yarışın tüm turlarını lider götüren Rosberg, Bakü’de gerçekleştirilen ilk yarışı kazanan isim oldu.

Yarışa ikinci sıradan başlayan Daniel Ricciardo, kalkışta yerini korumayı başardı. Ancak hemen arkasındaki Ferrari’lere göre düzlüklerde yavaş kalan Avustralyalı pilot, yarışın 6. turunda pozisyonunu Sebastian Vettel’e kaybetti. Bunun ardından 7. turda erken bir pit yapan Red Bull pilotu, yarışta gerilemeye devam etti. Üç lastik hamurunu da deneyen pilot yarışı 7. tamamladı.

Ferrari pilotları da startta yerlerini korudu ve ilk 6 turda 3. ve 4. sırada devam ettiler. Sebastian Vettel Ricciardo’yu geçti ve Rosberg’i kovalamaya başladı. Alman pilot 21. tura kadar süper yumuşak lastiklerle pistte kaldı.

Ricciardo ile birlikte erken pite giren Raikkonen pitlerden sonra takım arkadaşının önünde kaldı. Ancak birkaç tur içinde Vettel’in Fin pilotu yakalaması sonucunda Ferrari araçları yer değiştirdi. Sebastian Vettel yarışın belli aralıklarında Rosberg’i yakalamayı başarsa da yarışı 17 saniye geride 2. tamamladı.

Raikkonen ise pit-stop sonrası beyaz çizgiyi ihlal ettiği için 5 saniye cezası alması nedeniyle çoğunluğunu 3. götürdüğü yarışta podyumu kaçıracak gibi görünüyordu. Ancak zaman farkından önce Fin pilot arkasındaki Force India’yı tutamadı ve yarışı 4. tamamladı.

Podyumun üçüncü basamağını Raikkonen’den alan isim bu hafta sonunun güçlü ekibi Force India’dan Sergio Perez oldu. Yarış boyunca iyi bir tempo gösteren Meksikalı, grid cezasına rağmen podyuma çıkmayı başardı.

Startta sıra kazanamayan Hamilton ise yarışın başında pist üstünde birçok ismi geçmeyi başardı. Ancak pit-stop sonrasında motor ayarlarında yaşadığı sorundan ötürü Perez’i takip etmeyi başaramayan İngiliz pilot 10. başladığı yarışı 5. tamamlayabildi.

Yarışın ilk bölümünde fazlaca geçiş yapan bir diğer isim olan Bottas ise yarışı 6. sırada tamamladı. Williams’ın diğer pilotu Felipe Massa, liderin 83 saniye gerisinde 10. oldu.

İlginç bir pit stratejisi izleyen Red Bull’un diğer pilotu Max Verstappen, pek ortalıkta görünmeden 9. başladığı yarışı bir sıra yukarıda tamamladı.

Force India’nın diğer pilotu Hülkenberg, sıralamalarda geride kalmasının ardından iyi bir çıkış yakalayarak yarışı 9. sırada tamamladı.

Puanları ilk kaçıran isim McLaren’dan Jenson Button oldu. Onu Sauber’den Nasr, Haas’tan Grosjean ve Renault’tan Magnussen takip etti.

Bir ara yarışın en hızlı isimlerinden olan Jolyon Palmer 15. olurken Haas’tan Gutierrez yarışı 16. tamamladı.

Sauber’in diğer pilotu Marcus Ericsson 17. sırayı alırken yarışı tamamlayan son isim Manor’dan Rio Haryanto oldu.

Yarış dışı kalan isimler Alonso, Wehrlein, Sainz ve Kvyat oldu. Toro Rosso her iki aracıyla yarış dışı kalırken Manor’dan Wehrlein fren sorunu yaşayıp yarış dışı kalmadan önce gayet iyi gidiyordu. Fernando Alonso yarışın son bölümlerinde yavaşladı ve 13. sıradan geriye doğru gitmeye başladı. Uzun süre problemle mücadele eden İspanyol pilot son turlarda pite gelerek yarışa veda etti.

Sezonun 9. yarışı Avusturya GP, iki hafta sonra 3 Temmuz’da Red Bull Ring pistinde gerçekleştirilecek.

Tüm sonuçlar:

Motorsport

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...