21 Haziran: En Uzun Gün ve En Kısa Gece

Share

Coşku ile kutlanılan en uzun gün 21 Haziran Yaz gündönümü ne demek oluyor?

Kimi ülkelerde coşku ile kutlanan 21 Haziran yaz gündönümü, kuzey ülkelerinde de rivayete göre kış başlangıcı olarak kabul ediliyor. Tam tersi olarak ta güney ülkelerinde soğukların başlangıcı olarak kutlanıyor. Ülkemizde ise 21 Haziran en uzun gün olarak kabul edilip, gecenin en kısa geçeceği gün kabul ediliyor.

Herkes merakla 21 Haziran’ı bekliyor. Peki 21 Haziran neden en uzun gün? İşte merakla beklenen 21 Haziran en uzun gün geldi çattı. Güneş ışınları yengeç dönencesine yılda 1 kere çarptığı 21 Haziran günü güneş ışıkları en uzun etkisini gösterir. 21 Haziran tam bir dönüm noktası olup kuzey yarım küre de yaz başlangıcı,güney yarım kürede ise kış başlangıcı olarak ifade edilir. Diğer yandan yılın tam ortası da kabul edildiği rivayet edilmiştir. Yaz gündönümünde kuzey yarımkürede en uzun gündüz yaşanırken güney yarımkürede en uzun gece yaşanır.

21 HAZİRAN EN UZUN GÜN

21 Haziran’da saat 12’yi gösterdiğinde güneş ışıklarının tam dik açı ile dünyaya vurduğu belirtilirken, bu sıcakların da sebebinin 21 Haziran olduğu iddia edilmiştir.

21 HAZİRAN YAZ GÜNDÖNÜMÜNDE OLANLAR

21 Haziran Yaz Gündönümü ile gölge boylarında da değişiklikler olur. 21 Haziran tarihinde Kuzey Yarımküre’de olan ülkelerde en kısa gölge boyu olur. Yaz Gündönümü’nde kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanmaktadır. Güney kutup dairesinde ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz Gündönümü’nde saat 12’yi gösterdiğinde güneş dik bir açıyla gelmektedir. Yengeç dönencesinde gölge boyu bu saatlerde sıfırdı. Kuzey Yarımkürede, yarından itibaren gündüzler kısalıp, geceler uzamaya başlayacak.

Ajans Haber

Deniz Çalışkan

İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olan Deniz, profesyonel öğrenimini yerel gazetelerde sürdürmeye devam ediyor. Kitap ve müziksiz bir hayatı kabul etmeyen Deniz için kitaplardan uyarlanan filmler özenle kaçılması gereken aktiviteler arasında yer alıyor.

You may also like...