Porsche Panamera Tanıtıldı

Share

Porsche’nin merakla beklenen modeli yeni Panamera’nın dünya lansmanı Berlin’de yapıldı.

Panamera 4S

Tasarım, teknik özellikler ve performans açılarından önceki nesliyle kıyaslandığında büyük ilerlemeler kaydeden yeni Porsche Panamera, görünüm açısında selefinden kalın çizgilerle ayrılıyor. Daha keskin çizgilere sahip otomobilin aks mesafesi 30 mm artırılarak 2950 mm’ye çıkartılmış. Bu değişiklik aracın hem dış görünüme hem de iç mekan konforuna etki etmiş.

DIŞ TASARIM

Yeni Panamera 5.049 mm uzunluğa, 1.937 mm genişliğe ve 1.423 mm yüksekliğe sahip. Bu ölçüler otomobilin ilk neslinden 34 mm daha uzun, 6 mm daha geniş ve 5 mm daha yüksek olduğunu gösteriyor. Yükseklikteki 5 mm artışa rağmen aracın daha alçak ve daha uzun gözükmesinin önemli bir mühendislik çalışması olduğunu belirtiliyor. Bunun temel nedeni olarak da eğimli tavan yapısında, arka bölümde oturan yolcuların baş mesafesi korunarak, aracın arka kısmının yüksekliğin 20 mm azaltılmış olması gösteriliyor. Otomobilin performansına da etki eden bu durum, yeni Panamera’nın görünümünü, özellikle yandan ve arkadan tamamen değiştiriyor.

Panamera Turbo

Burun tasarımında da değişikliklere gidilen aracın daha güçlü bir görünümü var. Önceki versiyona göre ön lastiklerin biraz daha ön tampona yaklaştırılması ve teker aralıklarının açılması ilk göze çarpan detaylar. Ön lastiklerin öne doğru getirilmesi, burnun kısaltılması ve arka tarafın uzatılması yeni Panamera’nın çok daha güçlü görünmesini sağlamış. Genişliği yalnızca 6 milimetre artırılmasına karşın önden bakıldığında 5-6 cm genişlemiş gibi gözüken otomobile bu etkiyi, yanlara doğru uzayan A biçimindeki hava girişleri ve kısalan burun tasarımı veriyor. Aracın motorlarının yeni kompakt yapısı sayesinde ön ucun daha da alçak olması sağlanmış. Ayrıca, üç farklı versiyonu bulunan dört noktalı LED gündüz farları ve LED farların görüntüsü de dış görünümü güçlendiriyor.

YAN VE ARKA TASARIM

Yeni Panamera’da kaput, bagaj, tavan ve kanatlarda olduğu gibi yeni yan gövde de tamamen alüminyumdan imal edilmiş. Yan camların görünüşü de yeniden tasarlanmış ve arka taraftaki çizgilerle birlikte Porsche 911’in tarzını anımsatır bir hale getirilmiş. Yan bölümde sportifliği destekleyen diğer öğeler ise ön lastiklerin arkasındaki hava çıkış kanalları ve versiyona göre değişen jantlar. Panamera 4S ve 4S Diesel’de 19 inç, Panamera Turbo’da ise 20 inç alaşımlı jantlar bulunuyor. 21 inç jantlar ise opsiyonel olarak satın alınabiliyor.

Panamera 4S

Panamera’nın görünümünde en büyük değişiklik arka tarafta olmuş. İlk bakışta efsane Porsche modeli 911 Turbo’yu anımsatan arka tasarım, sportiflikle şıklığı birleştirmiş. Aracın farklı görünmesini sağlayan en önemli detay dört noktalı fren lambasına sahip yeni LED arka aydınlatma grubu. Arka farlar, dar LED bir şeritle birbirlerine bağlanıyor ve aracı uzaktan dahi ayırt etmenizi sağlıyor. Standart olarak elektrikle açılıp kapanan bagaja sahip otomobilin arka rüzgarlığı gövdeyle aynı rengi taşıyor. Panamera Turbo’da yer alan kanatın farklı bir özelliği de var; kanat, uzarken ayrılıyor ve böylece ek yüzey alanı elde ederek yere basma kuvvetini artırıyor. Arka gövdenin alt kısmını tamamlayan unsur olan difüzorün üzerinde sağa ve sola yerleştirilen iki egzoz çıkışı bulunıyor. Panemara 4S ve 4S Diesel yuvarlak, Panamera Turbo ise ikiz kenar şeklindeki egzoz borularıyla model uzantısını belli ediyor.

 0’DAN 100’E 3,8 SANİYE

Panamera’da yeni V6 ve V8 turbo motorlar görev yapıyor alıyor. Yapılarından dolayı daha alçak yerleştirilen motorlar otomobilin ağırlık merkezinin üzerinde olumlu bir etki yaratıyor. Direksiyon üzerine yerleştirilen ve “Mod Anahtarı” olarak tanımlanan döner bir halkayla sürüş esnasında “Normal”, “Spor”, “Spor Plus” veya “Kişisel” modlar seçilebiliyor. İlk olarak Porsche 918 Spyder’da kullanılan Mod Anahtarı’nın ortasındaysa, “Sport Response” düğmesi yer alıyor. Bu düğmeye basılarak Panamera’nın kısa sürede en sportif hale geçmesi sağlanıyor.

Panamera Turbo, 4.0 litrelik çift turbo V8 benzinli bir motora sahip. 550 hp güç ve 700 Nm tork verileriyle ön plana çıkan araç , önceki modele kıyasla 30 hp daha fazla güce ve 70 Nm daha fazla torka sahip. Bu durum Panamera Turbo’nun performans verilerine de yansımış. 0-100 km/s hızlanmasını 3,8 saniyede tamamlayan otomobil, “Sport Chrono Paketi” ile bu süreyi 3,6 saniyeye indiriyor. Maksimum hızı 306 km/s olarak açıklanan aracın performansı yükselmesine rağmen yakıt tüketimi de önceki modele kıyasla 100 kilometrede yaklaşık 1,1 litreye varan düşüşlerle ortalama 9,3-9,4 litre seviyelerine çekilmiş. Bu rakamlar kilometre başına 214-212 gram CO2 emisyonuna denk geliyor.

Önemli noktalardan biri de şu; Panamera Turbo, motorunda yeni adaptif silindir kontrolünün yer aldığı ilk Porsche olma özelliğini de taşıyor. Verimlilik üzerine kurulan sistem, yolculuk esnasında kullanıma göre sürücüsüne hissettirmeden dört silindiri geçici olarak devre dışı bırakabiliyor. Bu sayede sekiz silindir yerine, sadece dört silindirle görev yapan motorun yakıt tüketiminde yüzde 30’lara varan düşüşler sağlanmış.

PANAMERA 4S VE 4S DİESEL

Panamera 4S’in 2.9 litre V6 çift turbo motoru, 440 hp güç ve 550 Nm tork değerlerine sahip. Önceki modelden 20 hp daha yüksek güç ve 30 Nm daha fazla tork açığa çıkaran altı silindirli benzinli motor, Panamera 4S’in 4,4 saniyede 100 km/s hıza ulaşmasını sağlıyor. Bu süre “Sport Chrono Paketi” ile 4,2 saniyeye düşüyor. İlk nesline kıyasla 100 kilometrede 1 litre daha az yakıt harcayan aracın kombine yakıt tüketimi 100 kilometrede 8,1-8,2 litre, CO2 emisyonu 184 – 186 g/km olarak açıklandı.

Yeni Panamera, ilk kez sürekli dört çeker sürüş sistemiyle birlikte yeni sekiz silindirli motorla sunuluyor. Bir Porsche seri üretim modelinde kullanılan en güçlü dizel motor olmasıyla dikkat çeken güç ünitesi 3500 d/d’de 422 hp güç ve 1.000 ile 3.250 d/d arasındaysa 850 Nm azami tork üretiyor. Saatte 285 km azami hıza sahip olan Porsche Panamera 4S Diesel, şu anda dünyanın dizel motorla çalışan en hızlı seri üretim otomobili olma iddiasını da taşıyor. 100 kilometre hız sınırına 4,5 saniyede (Sport Chrono Package ile 4,3 saniye) ulaşan aracın 100 kilometrede ortalama 6,7-6,8 litre yakıt tüketim ve 176 – 178 g/km CO2 emisyon değerleri bulunuyor.

Bu dizel modelde merkezi turbo tasarımına sahip sıralı turboşarj bulunuyor. Bu da motorun çalışma durumuna bağlı olarak çift turbo ya da tek turbo olarak çalışmasına olanak tanıyor. Sakin kullanımlarda egzoz gazının dolaşımı sadece iki turbo şarjdan birine yönlendiriliyor ve bu da gaz pedalının tepkisini iyileştiriyor. İkinci turboşarj, motor hızı 2.700 d/d veya daha yüksek bir düzeye ulaşana kadar devreye girmiyor.

Porsche Panamera Turbo iç mekan

İÇ MEKAN

Panamera, tamamen yeni bir kokpite sahip. Konsolun birçok yerinde klasik düğmelerin yerini dokunmaya duyarlı yüzeyler almış. 918 Spyder ile başlayan Porsche’nin iç mekanı dijitalleştirme süreci, yeni “Porsche Advanced Cockpit” ile Panamera’da başka bir aşamaya geçmişe benziyor. Muazzam bir görüntü kalitesina sahip gösterge paneli kişiselleştirilebiliyor. Konsolunun ortasına yerleştirilen yeni nesil “Porsche Communication Management” (PCM) sisteminin 12,3 inçlik dokunmatik ekranı hem araç içi şıklığa destek veriyor, hem de sürücü ve yolcuya birçok bilgi veriyor.

Panamera 4S Diesel iç mekan

Çevrimiçi navigasyon, Porsche Connect’in çevrimiçi işlevleri, Apple Car Play üzerinden akıllı telefon entegrasyonu ve doğal konuşma diliyle verilen komutlara yanıt veren yeni sesli kontrol sistemi bu sistemin parçalarını oluşturuyor. Ortadaki havalandırma deliklerinin perdeleri, dokunmaya duyarlı kayar düğmelerle elektrikli olarak ayarlanabiliyor. Arkadaki yolcular, opsiyonel dört bölgeli otomatik iklim kontrol sistemini kullanarak klimayı ve bilgi-eğlence işlevlerini yönetebiliyorlar. Panoramik eğimli tavan, masaj yapan koltuklar, ortam aydınlatması ve Burmester 3D ses sistemi, yeni Panamera’nın konfor ve şıklığını artıran diğer detaylar.

YENİ JENARASON SÜRÜŞ DESTEK SİSTEMLERİ

Panamera’da konforlu ve güvenli yolculuklar sağlamayı amaçlayan standart ve opsiyonel asistan sistemleri yer alıyor. Yeni sistemlerin en önemlileri arasında, termal görüntü kamerası kullanarak insan ve büyük hayvanları tespit eden, kokpit içinde renkli uyarı veren “Gece Görüş Asistanı” yer alıyor. Dikkatimizi çeken diğer bir sistemse, yol boyunca çok daha ileriyi görmek için adaptif hız sabitleyiciyi de içeren yeni “Porsche InnoDrive”. Navigasyon verisi ve radar sensörlerinden gelen sinyaller Porsche InnoDrive tarafından değerlendiriliyor ve bunun sonucunda bir sonraki üç kilometrelik mesafe için en uygun hızlanma-yavaşlama ve vites seçimleri hesaplanıp devreye alıyor. Sistem tüm bu hesaplamaları yaparken otomatik olarak virajları, inişleri ve hız sınırlarını da hesaba katıyor.

YENİ PANAMERA’NIN FİYATLARI

Siparişleri alınmaya başlanan yeni Porsche Panamera, yılın son çeyreğinde ülkemizde olacak. Türkiye satış fiyatları Panamera 4S için 285.000 eurodan, Panamera 4S Diesel için 295.000 eurodan ve Panamera Turbo için ise 410.000 eurodan başlıyor.

NTV

Ali Bardakçı

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Ali, iş yaşamını aynı şehirde sürdürüyor. 19. yüzyıl sanat akımları üzerine hobi amaçlı çalışmaları bulunan Ali, Serinletici'de gündemi her alanda takip etmeyi hedefliyor.

You may also like...