Bayramda Sağlıklı Beslenmenin İpuçları

Share

Ramazan Bayramı’nda tüm sevdiklerimizi bir arada buluşturan sofralar adeta birer şölene dönüşüyor. Ancak yanlış seçimler çeşit çeşit mezeler, yemekler, tatlılar ve içeceklerin bir arada sunulduğu bu sofraların tadını kaçırabiliyor.

BTA’nın Sağlıklı Yemekler Şefi Mark Decker, bayram sofralarında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlatıyor:

“Bayramda sağlıklı beslenmeye uygun, midenizi yormayacak, hafif gıdalar tercih edilmesini öneriyorum. Beyaz undan üretilen unlu mamullerden uzak durmak ya da en azından miktar olarak tüketimini azaltmak daha doğru olur. Bunun yerine lifli yani daha fazla tok tutan ürünleri tüketebilirsiniz. Örneğin tam buğday unuyla yapılmış güzel bir ev baklavasını tercih edebilirsiniz.”

Bayramlarda şeker tüketimindeki artışa da dikkat çeken Decker, toz şekerin yerine katkısız bal ve pekmez (dut, hurma, elma, üzüm, keçiboynuzu), hindistan cevizi şekeri, hurma özü gibi doğal alternatiflerin kullanılabileceğini anlatıyor.

Bayram ziyaretlerinde yapılan ikramlar nedeniyle yorulan mideler için zencefil suyunun iyi bir rahatlatıcı olduğunu söyleyen Decker, şöyle devam ediyor:

“Zencefil suyu gün boyunca metabolizma güçlendirir. Bu içeceği bir bardak suya 5 ince dilim zencefil (kabuğu soyulmamış) koyarak hazırlayabilirsiniz. Ayrıca 40 gram anason tohumu, 40 gram rezene tohumu, 45 gram limon çubuğu ve 25 gram mine çiçeğini karıştırarak güzel bir çay elde edebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı çay karışımını kaynayan suyla 5 dakika demleyerek içebilirsiniz.”

Marie Claire

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...