Uyku, Bayramınızı Kabusa Çevirmesin

Share

Bayramda sevdiklerini ziyaret etmek isteyenler ve tatilciler, yola çıkmaya hazırlanıyor. Bu dönemde yollardaki en büyük tehlikenin uykusuzluk olduğuna dikkat çeken uzmanlar, sürücülerin mutlaka uykularını almış ve dinlenmiş olmaları gerektiği uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden nöroloji uzmanı Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, uykusuzluğun vücutta sarhoş olmaya benzer reaksiyonlara neden olduğunu söyledi.

Özellikle trafikte meydana gelen kazaların büyük bölümünün uykusuzluk sebebiyle yaşandığını belirten Yrd. Doç. Dr. Önder Kuzu, “Uykusuzluk, motorlu araç kullanırken sarhoş olmaya benzer şekilde etki yaratabilir. Çalışmalar uyku bozukluğu ve düşük kaliteli uykunun aynı zamanda işyerlerinde de kaza ve yaralanmalara neden olduğunu göstermektedir. Gündüz artmış uykululuğu olan çalışanlarda kaza yapma oranının yüksek olduğu saptanmıştır.” diye konuştu.

Uzun yola çıkarken bu önerilere dikkat!

Önder Kuzu, uzun yolculuklara çıkacak araç sürücülerine önemli tavsiyelerde bulundu. Kuzu, şunları söyledi:

“Otomobille uzun yolculuklara çıkarken sabah çok erken saatlerde veya gece yolculukları riskli olabilir. Uykusunu almış, zinde ve dinlenmiş olarak yola çıkmak kaza riskini azaltacaktır.

– Uzun yola yalnız değil de bir arkadaşla birlikte çıkmak hem araç kullanırken birbirine yardım etmek hem de yorgunluk ve uykuluğu fark etmek açısından yararlıdır.

– Yolculuk esnasında en ufak bir yorgunluk veya uyku belirtisi olduğunda mola vermek için güvenli bir yer bulunmalıdır.

– Uykululuk esnasında mola yerlerinde kısa süreli şekerlemeler yapılabilir.

– Mola esnasında çay, kahve gibi beyni uyarıcı içecekleri ölçülü olmak kaydıyla almak faydalı olabilir.

– Aracın içindeki ısıyı rahat edebilecek bir düzeyde tutmak, güneşli havalarda güneş gözlüğü kullanmak yararlı olacaktır.

– Özellikle sıcak havalarda düzenli sıvı tüketimi önemlidir.”

CNN

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...