Ebeveyn olmak zorunluluk mu?

Share

Toplum, bireyleri anne&baba olmaya mı zorluyor?

Yeni evlenmiş bir çift, 3-4 yaşlarında çocuğu olan bir çift ya da 30’larında bekar bir kadın ya da erkek (ama genelde kadın) gördüğünüzde ‘Ne zaman çocuk yapmayı planlıyorsunuz, kardeş yapmayı düşünmüyor musunuz, ne zaman evleniyorsun, daha çocuk yapacaksın?’ gibi sorular soruyor musunuz? Eğer cevabınız ‘evet’ ise, sormamanızı öneririz.

Bu soruların neden bu kadar kolayca ya da sık sorulduğu düşünüldüğünde, cevap toplumdaki ‘anne’ ya da ‘ebeveyn’ olma baskısı olabilir. Ancak işin aslı şu ki; herkes anne&baba olmak zorunda değil.

Herhangi bir sağlık sorunu yaşamalarına gerek olmadan bazı insanlar çocuk yapmak istemeyebilir. 30’larında ve kariyer sahibi birçok kadın bu sorular sorulduğunda ‘İşim benim çocuğum’ cevabını veriyor.

Tabii ki, hem kariyerini ve sosyal hayatını hem de ebeveyn olmayı bir arada yürütebilen ve bunu şahane yapan bireyler vardır. Onlara saygımız sonsuz ve gerçekten takdir ediyoruz.

Fakat aslında anne&baba olmak gibi bir tutkusu olmayan bireylerin sırf toplumdaki genel kabul bu olduğu için ebeveyn olması da hem kendi hem de olacak çocuklarının gelecekleri için sağlıklı bir durum değil.

Bu nedenlerle biz ebeveyn olmak bir zorunluluk değil diyor ve bu tarz özel sorular sormadan önce ikinci kez durumu tartmanızı tavsiye ediyoruz.

Elle/Ahsen Çelik

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...