Yemyeşil Bir Cennet: Velingrad

Share

Bulgaristan’ın Velingrad şehrine adım attığınız anda ıhlamur ağaçlarının kokusu karşılıyor sizi. Temiz havayı içinize çekip etrafınıza bakıyorsunuz. Bahçeleri rengarenk çiçeklerle dolu evler size gülümseyerek ‘hoş geldiniz’ diyorlar adeta…

Velingrad’da öyle 10-20 katlı apartmanlar yok. Kimisi eski kimisi yeni, şirin mi şirin 2-3 katlı evlere aşık oluyorsunuz.

Dahası yüksek apartmanların gölgesi olmadan mavi-beyaz bulutlara doyasıya bakabiliyorsunuz. Şehir hayatının aksine burada özgür bir gökyüzü var.

Velingrad görkemli Rodop Dağları ile çevrilmiş. Tırmanmak zaman istiyor. Virajlı dağ yolu nedeniyle araba yolculuğu biraz zorluyor. Ama zirveye ulaştığınız an, buna değdiğini anlıyorsunuz.

Uçsuz bucaksız yemyeşil bir orman örtüsü karşılıyor sizi. Hem gözünüz hem de ciğerleriniz bayram ediyor. Bulutlara erişmeye çalışan ağaçların arasında, cennete adım atmış gibi hissediyorsunuz kendinizi.

Rodop Dağları’nın bittiği yerde Rila Dağları başlıyor. Hazır gelmişken Rila Dağları’na da tırmanmamak olmaz. En yüksek noktası 2925 m olan Rila’nın 2626 m tepesine çıktığınızda, sizi ışıl ışıl masmavi bir göl karşılıyor.

Bol bol fotoğraf çekip göz alabildiğine uzanan mavilik ve yeşillik içinde mest oluyorsunuz.

Dönüş yolculuğunda ‘tatlı’ bir mola vermek şart! Neden mi? Velingrad’ın balı meşhurmuş. Buraya gelip de bal almadan dönerseniz yazık olur.

Balkanların spa merkezi olarak bilinen Velingrad size huzur, bol oksijen ve keyif dolu bir tatil sunuyor.

Kısaca, dört dörtlük bir tatil yeri Bulgaristan’ın enfes şehri Velingrad. Hala gitmemiş olanlar için şiddetle tavsiye edilir.

Ve tatil bitiminde ‘tekrar görüşmek üzere’ diyerek bu sevimli şehre veda edilir…

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...