Akşam egzersizlerinin ilginç faydası

Share

Eğer egzersizlerini akşam saatlerinde yaparsan, beynin sana teşekkür edecek. Nasıl mı? Sabah egzersiz yapmanın faydaları ortada. Metabolizmanı erkenden harekete geçiriyor ve seni günün geri kalanına hazırlıyor. Ayrıca, sabah egzersizini kırma ihtimalin de daha düşük. Tüm günün yorgunluğunun üzerine bir de koşu bandına çıkmak sabah egzersize koyulmaktan elbette daha zor.

Fakat yeni bir araştırma, akşam egzersizlerinin beyin açısından faydalarının altını çiziyor. Current Biology’de geçtiğimiz hafta yayımlanan çalışmada, araştırmacılar 72 katılımcıya 40 dakika boyunca hafıza temalı bir görev verdiler. Hemen ardından, katılımcıların bir kısmı kondisyon bisikletinde 45 dakika HIIT antrenmanına alındılar.

Kalanların bir bölümü 4 saat sonra aynı antrenmanı uygularken, bir kısmı ise hiç antrenman yapmadı. Katılımcılar 2 gün sonra tekrar bir araya getirildiğinde, hafıza görevinin 4 saat sonrasında antrenman yapanların anımsama kapasitelerinin daha iyi olduğu gözlemlendi.

Ertelenen egzersizin bu etkisinin kaynağı hakkında uzmanlar net bir yanıt sunamıyorlar; fakat tahminlerine göre, fiziksel egzersizin uzun vadeli hafıza üzerinde olumlu etkileri bulunuyor.

Eğer öğle yemeğinde asla unutmaman gereken bir şey öğrendiysen, 17:00’a bir fitness dersi ayarla. Ya da koşu ayakkabılarını giy ve antrenmanın tadını çıkar.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...