Ya İşimi Kaybedersem?

Share

Bir gün işinizi kaybederseniz ne yapacağınızı hiç düşündünüz mü? Buna hazır olmak sizin endişelerinizi ortadan kaldırır, güçlü kılar. Diyelim oldu. İşinizi kaybettiniz. Dünya durmuyor ki!

Harcamalar devam ediyor. Kredi kartı, kira, ulaşım, faturalar ile ilgili görecekleriniz sizi mutlu etmeyebilir. Böyle bir durumda neler yapabileceğinize bir bakalım…

1. Köprüleri yakmayın

İşinizi kaybetmeniz durumunda kötü duygularla baş başa kalmanız muhtemel. Psikologlar, işten çıkarılanların inkar, şok, kızgınlık, utanç ve endişe hissettiğini söylüyor. Kızgınlık halinde köprüleri yakmak geleceğinize vereceğiniz en büyük zarar olur. İlişkileri iyi tutmak, ilerisi için size beklenmedik fırsatlar sunabilir.

2. Nakdinizi gözden geçirin

Banka hesabınızı gözden geçirmenin vakti geldi de geçiyor. İşten çıkarılma gibi ani durumlarla daha kolay başa çıkmak istiyorsanız acil durum fonu oluşturmalısınız. Acil durum fonunuz, en az altı ay boyunca yaşam masraflarınızı karşılayacak büyüklükte olmalı. Yeni bir iş ararken güvenceniz olduğunu bilmek emin olun sizi güvende hissettirecek.

3. Kredi skorunuzu koruyun

Aylık ödemeleri düzenli bir biçimde yapmak kredi skorunu korumak için kritik önem taşıyor. Ödemeleri sadece kredi kartı ile yapmak borç yükünün daha da artmasına yol açar. Çok zor durumdaysanız iş bulana kadar kredi kartı borcunuzun asgarisini ödeyebilirsiniz. Kredileriniz varsa yeniden yapılandırmak için bankanızla görüşün.

4. Hayallerinizin işine koşun

Belki de uzun süredir işi bırakmak istiyor ama cesaret edemiyordunuz. Bu bir fırsat. Hayallerinizin işine koşmak için daha neyi bekliyorsunuz? İş yerinizin penceresinden uzaklara dalıp farklı bir işte çalışmayı hayal ettiğiniz o günleri düşünün ya da kendi işinizin patronu olduğunuzda duyacağınız keyfi…

5. Engeller listesi: İstediğiniz işe ulaşmak için bir plan yapın

Sizi hayalinizdeki işten alıkoyan engelleri sıralayın ve o engelleri aşmak için neler yapabileceğinize bir bakın. Korkularınızın farkına varıp kontrolü ele alın. Yapılacaklar listesi oluşturup adım adım hedefinize giden yolu çizin.

Unutmayın, krizden fırsat doğurmak sizin elinizde. Sizi destekleyecek doğru arkadaşlar seçin.

Elele

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...