Darbe Girişimine Dünyadan Tepki

Share

Türkiye’deki darbe girişimi dünyada da büyük yankı uyandırdı. Beyaz Saray, “Obama Türkiye’deki gelişmeler hakkında bilgilendirildi” açıklaması yaptı. AB Güvenlik ve Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Türkiye’de demokratik kurumlara saygı gösterilmesini istedi.

Boğaziçi Köprüsü'ndeki askerler teslim oldu

ABD yönetimi, Türkiye’deki tüm tarafların demokratik yollarla seçilmiş hükümeti desteklemeleri çağrısında bulundu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama’nın, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Türkiye’deki gelişmelere ilişkin telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“ABD Başkanı ve Dışişleri Bakanı, Türkiye’deki bütün tarafların demokratik yollarla seçilmiş hükümeti desteklemesi, sükunet göstermesi ve her türlü şiddet veya kan dökülmesinden uzak durması konusunda mutabık kaldı. Bakan Kerry, bakanlığın, Türkiye’deki Amerikan vatandaşlarının güvenliğine odaklanmayı sürdüreceğini vurguladı. Başkan, Bakan Kerry’ye gelişmeler hakkında kendisini bilgilendirmesini sürdürmesini istedi”.

KERRY’DEN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ABD’nin, Türkiye’nin demokratik yollarla seçilmiş sivil hükümetine ve demokratik kurumlarına mutlak destek sunduğunu ilettiğini bildirdi.

Kerry, yazılı açıklamasında, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Türkiye’deki gelişmelere ilişkin bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti.

Türkiye’deki şu anki “akışkan durumu” izlediklerini ifade eden Kerry, “Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bu akşam bir görüşme gerçekleştirdim ve ABD’nin, Türkiye’nin demokratik yollarla seçilmiş, sivil hükümetine ve demokratik kurumlarına mutlak destek sunduğunu ilettim.” açıklamasında bulundu.

Kerry, Türkiye genelindeki tüm taraflara diplomatik misyonlar, personel ve sivillerin güvenliğinin sağlanması yönünde çağrıda bulundu.

“DEMOKRATİK KURUMLARA SAYGI GÖSTERİLMELİ”

AB Güvenlik ve Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de açıklamasında Türkiye’yi ‘itidalli’ olmaya çağırdı.

Mogherini, Türkiye’de demokratik kurumlara saygı gösterilmesini istedi. Yetkili, gelişmeler konusunda Ankara ve Brüksel’deki AB delegasyonları ile yakından irtibat içinde olduğunu açıkladı.

KREMLİN: TÜRKİYE’DEKİ DURUMU ENDİŞE İLE İZLİYORUZ

Türkiye’deki darbe girişimiyle ilgili bir açıklamada Rusya’dan geldi. Kremlin’den yapılan açıklamada, “Türkiye’deki durumu endişe ile izliyoruz” denildi.

İRAN ÖNCELİK İSTİKRAR, GÜVENLİK VE DEMOKRASİDE

Türkiye’deki gelişmelere komşu ülke İran’dan da bir tepki geldi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “İstikrar, demokrasi ve güvenlik Türkiye’deki insanlar için önceliklidir. Birlik ve temkin ise vazgeçilmez niteliktedir” ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE: ÇOK KAYGILIYIZ

İngiltere’nin yeni dışişleri bakanı Boris Johnson da yaptığı açıklamada Türkiye’deki gelişmelerden ötürü ‘çok kaygılı’ olduğunu belirtti.

İngiltere Büyükelçiliği’nin gelişmeleri yakından takip etttiğini belirten Johnson, İngiltere vatandaşlarının dışişleri bakanlığının internet sayfasından bilgi alabileceğini söyledi.

AA, NTV

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...