Yaşlı Adamın Savaşı (Old Man’s War) – John Scalzi

Share

Bir kitabı çok beklemek, almak, okumak, beğenmemek, hüsran… Yaşanan bir döngü değil mi hayatınızda? Bir de Yaşlı Adamın Savaşı’nın döngüsüne bakalım: Bir arkadaştan şans eseri elde etmek, kısıtlı zamandan zaman arttırıp okumak, bayılmak, mutluluk… Hangisi tatmin edici? Elbette ikincisi.

Bilim-kurgu kişisel olarak çok okumam aslında. Belki de uzun zaman sonra bulduğum ilk örnek bana bu duyguları yaşattı ama kitabın da içi doluysa doludur yani. Tesadüflere inanmamakla kitabın kendini sırtlayabilmesi gerçeği çatışmıyor, bilakis aynı tarafta savaşıyorlar; Yaşlı Adamın Savaşı’nda.

İnsanoğlu artık almış yürümüş. Hatta artık kendilerini beğenmeyen ama özünü kaybetmeyip onlar pahasına evrende bir oraya bir buraya giden/savaşan bir KSG (Koloni Savunma Güçleri) birliği hatta dünyası (askeri terimlerle pek aram yoktur) oluşmuş. Yaşını başını almış insanlar, ufuktaki belirsizliğe rağmen 70 küsür yaşında savaşamayacakları gerçeği ile yeni bir vücut hayali çerçevesinde KSG’ye katılıyorlar ve o gezegen senin, bu galaksi benim savaşıyorlar.

Çok temel bir insan hayalinin, yazarın hayaliyle yoğurulup önümüze sunulması o kadar yeni kapılar aralamış ki beynimize, insan düşündüğünü, düşünmenin de ötesinde sınırsız hayallerinin tadını çıkarırken buluyor kendini Yaşlı Adamın Savaşı’nı okurken. “Zamanım yok” söylemleri her yerde uçuşurken insanın kendi içimde uykudan bile feda ederek 300 sayfalık bir kitabı bitirme çabasını en büyük referans olarak kabul edebiliriz.

Kitabın elimizdeki ilk Türkçe baskı İthaki Yayınları’ndan çıkmış durumda.

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...