Facebook’un Uçağı İnternet Taşıyacak!

Share

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook’un adını her geçen gün yeni projelerde duyuyoruz. Facebook’un üzerinde çalıştığı en büyük projelerden birisi de hiç şüphesiz internetsiz bölgelere interneti götürecek olan insansız uçak projesi.

Geçtiğimiz yıl inşasının tamamlandığı duyurulan Aquila isimli güneş enerjisiyle çalışan uçak ile ilgili bugün yeni bir gelişme yaşandı. Facebook, iki yıllık geliştirme sürecinin ardından Aquila’nın ilk test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiğini duyurdu.

İlk kez Aquila’nın tam ölçekli modelini havaya kaldıran Facebook, bu testin ise 28 Haziran’da gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca testlerde Aquila’nın 96 dakika boyunca havada kaldığı söylendi.

Facebook ekibi, havada kaldığı 96 dakika boyunca uçağı, otomatik pilottan, aerodinamik ve radyo sistemlerine kadar birçok özelliği test etti. Ancak ekip, iniş esnasında uçağın “yapısal” bir sorun yaşadığını da söylemeden geçmedi.

Uçağın ilk uçuşundan görüntüler;

Kanat genişliği Boeing 737 ile aynı olan ve ağırlığı ise ortalama bir arabadan daha az olan Aquila’nın önünde ise birkaç engel bulunuyor. Test uçuşunda 40 km/s hıza ulaşmayı başaran Aquila her zaman gökyüzünde durabilmesi için güneş enerjisini akşama kadar depolayabilmeli ve gece de bu depoladığı enerjiyi kullanabilmeli.

Ayrıca maliyet kısmı ise ayrı bir sorun. Facebook mühendislerine göre internetin olmadığı bölgelere fiber optik ağ sağlamak şu an için bir uçak filosu kurmaktan daha az maliyetli görünüyor.

Teknokulis

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...