Türk, Övün, Çalış, Güven, Eleştir!

Share

Sosyal medya hayatımıza girdi gireli birinci vazifemiz sinir olduğumuz veya kıskandığımız herkesi haklı ya da haksız eleştirmek. Hakaret etmek, aşağılamak ve gerekirse bir kaşık suda boğmak en doğal tepki. Ne de olsa sosyal medya bu nedenle inşa edildi…

Sokakta yürüyoruz. Bir baktık karşıdan sevmediğimiz biri geliyor. Doğal olarak kafamızı çeviriyoruz ya da yolun karşısına geçiyoruz. O kişiye selam vermek, ayaküstü iki çift laf etmek dünyanın en zor işi adeta. Bu tarz davranışları hepimiz zaman zaman yaptık, dolayısıyla amacımız sizleri eleştirmek değil.

Yalnız ilginç bir nokta var: Yolda bir ‘merhaba’ dememek için kırk takla attığımız, bir selamı bile çok gördüğümüz bu insanlara sosyal medyadan neden saldırıyoruz? Neden kafamızı çevirip gitmiyoruz?

İlla ki hakaret edeceğiz, yaşam tarzını yargılayacağız ve herkesin gözü önünde rezil edeceğiz. Ne yazık ki sosyal medya insanları bir hayli saldırgan hale getirdi. Normalde yan yana gelmek istemediğimiz kişilerle 7/24 tartışmaya girmek, yüreğimize su serpiyor. Bir nevi stres atıyoruz.

Merak edilen soru şu: Nereye kadar?
Nereye kadar böyle gidecek? 80 yaşına geldiğimizde hala bilgisayar karşısında oturup sağa sola nefret cümleleri mi savuracağız? Çocuklarımıza, torunlarımıza nefreti ve öfkeyi mi miras bırakacağız?

Sevmediğimiz kişilerle konuşmak zorunda değiliz. Bu konuda hiçkimse bizi suçlayamaz. Ama bu kişileri sosyal medya üzerinden rahatsız etmek, aşağılamak; karakterimizde ve ahlakımızda büyük bir kusur olduğunu gösterir.

Başkalarının hayatını, yaptıklarını çirkinleştireceğimize, kendi hayatımızı güzelleştirmeye çalışalım. Dahası iğneyi kendimize, çuvaldızı başkasına batıralım.

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...