CV Yazarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Share

CV, iş hayatınızın yazılı özetidir. Gelecek işinize ulaşmanın ilk adımıdır, CV’nizi ne kadar iyi yazarsanız; aynı oranda ilk adımı başarıyla tamamlamış olursunuz ve iş görüşmesine 1-0 önde başlarsınız. Ancak CV yazmak o kadar kolay değildir. Yapılan bazı basit ve gereksiz bilgi yanlışları her şeyi bitirebilir. Eğer CV’nizin doğruluğundan emin değilseniz, CV’de bilgi kirliliği olduğunu düşünüyorsanız; haberimiz CV’nizi düzenlemeye yardımcı olacaktır.

İstemediğiniz yerde bulunmazsınız

Bir işe başvuruyorsanız, o işi istiyorsunuz demektir. Cümleler boyunca bunu anlatmanıza gerek yok. Ancak bir önceki işinizden tamamen farklı bir sektöre geçecekseniz neden bu işi istediğinizin özetini yazabilirsiniz.

Kişisel bilgilerinizi yazmayın

Cv’nizde medeni durumunuzu, dininizi veya TC kimlik numaranızı yazmanıza gerek yok! Çünkü artık işveren tarafından bunların sorulması tarih oldu. Sizin kişisel bilgileriniz ne yaptığınızla belirlenir.

Yalan bilgiye yer yok

CV’nizde yapmadığınız işleri yapmış gibi göstermeyin. Emin olun ki işverenler sizinle görüşmeden önce sizi sizden daha iyi tanımış olurlar. İş görüşmeniz başlamadan bitebilir. Dikkatinize.

Yaşınızı belli etmeyin

Eğer başvurduğunuz şirketteki uygun olan pozisyonda belli bir yaşın üzerindeki adaylara yer yoksa ve siz o barajın üzerindeyseniz, lise ve üniversiteden mezun olduğunuz yılları silin.

CV’niz için sayfa düzeni ve yazı tipi edinin

CV’nizin sayfa düzeni, yazı tipi, harf büyüklüğü içerik kadar önemlidir. Örneğin 20 puntolu Comic Sans gibi ciddiyetten uzak ve The New Times Roman gibi eski moda yazı karakterini kullanmayın. Uluslarası geçerli bir CV sayfa düzeni bulun ve onu kullanın.

1. ve 3. tekil kişiler olmamalı

Ben, benim, o, onun vb. zamirleri kullanmanız yersizdir. Özne+nesne+yüklem düzenli cümle kurgusuna bağlı kalmayın çünkü sizin CV’nizin ’sizden’ bahsettiği çok açık! 3. tekil kişiden bahsetmeniz gerekiyorsa şayet kişinin ismini yazın.

Sosyal ağ hesaplarınızı yazmayın

Günümüzde artık sosyal ağların ve siber alemin gerçek hayattan farkı yok. Kendine özgü kuralları ve evrensel ahlakı oluştu. Siz de bu dünyanın içinde olduğunuzu CV’nizde belirtebilirsiniz. Ancak size ait her sosyal ağ hesaplarınızı CV’nize yazmanıza gerek yok. Gelecekteki işinizle bir bağlantısı olmayabilir. Profesyonel iş hayatıyla alakalı olan, örneğin; LinkedIn hesabınızı yazabilirsiniz, bu aynı zamanda resmi olmayan dijital CV’nizdir. İş görüşmeleri için sizin destekleyiciniz olur.

Yazı dilinize özen gösterin

Yazı diliniz ne Servet-i Fünun Edebiyatı dili kadar ağdalı ne de arkadaşlarınızla arasındaki diyalog gibi sıradan olsun. Kendinizi kağıt üstünde de kanıtlamak istiyorsanız, düzgün ve duru bir Türkçe kullanın. İş görüşmesinde işverenler tarafından bu detay dikkate alınacağından emin olun.

Kendinizi satmaya çalışmayın

’’ İnsanlarla iletişimim kuvvetli’’, ’’Oldukça düzenli ve hevesliyim’’, ’’Takım çalışmalarına liderlik ederim’’ gibi sıfatlar sizi yansıtmıyorsa onları kendinize yüklemeyin. Çünkü işe alınsanız bile patronlarınız kısa bir süre içerisinde sizi tanıyıp öyle birisi olmadığınıza karar verdikleri anda yeni iş hayatı serüveniniz kısa sürebilir. Kendiniz olun!

Hürriyet

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...