İstiklal Caddesi’nde Mağazalar Tek Tek Kapanıyor

Share

İstanbul’un merkezi Beyoğlu’ndaki tarihi İstiklal Caddesi’nde son dönemde mağazalar tek tek kapanıyor, bunların yerine ise yenileri açılmıyor.

İstanbul denilince belki de ilk akla gelen yerler arasında olan tarihi İstiklal Caddesi son dönemlerde kalabalığı veya güzellikleriyle değil, kapanan mağazaları ile gündemde.

Birçok restoran, banka, teknoloji marketi ve küçük esnaf azalan insan trafiği, düşen cirolar ve yüksek kiralar nedeniyle ‘caddeyi’ ya terk ediyor ya da arka sokaklara taşınıyor.

Türkiye’nin ve İstanbul’un en önemli caddeleri arasında yer alan Beyoğlu Taksim’deki ‘İstiklal Caddesi’ son dönemlerde belki de en büyük ‘dönüşümlerinden’ birini yaşıyor. Mağazalar birbiri ardına kapanırken, yerine yenileri açılmıyor.

Bölgedeki esnafın söylediklerine göre ise birçok kişi mağazasını devretmek için sıraya girmiş durumda. Mağazaların kapanmasının en büyük nedeni olarak azalan turist sayısı ve yerel halkın başka bölgelere kaymış olması gösteriliyor.

Bölgedeki bir esnaf İstiklal Caddesi’nde yaşanan kötü gidişatın Beyoğlu Asmalımescit’teki ‘masa, sandalye kaldırma operasyonu’ ile başladığını ifade ediyor.

Arkasından gelen ‘Gezi Parkı direnişi’ ve çıkan olaylar da ‘caddedeki’ insan trafiğini daha da azaltırken, Mart 2016’da İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen canlı bomba saldırısı işlerin daha da kötüleşmesine neden oldu. Türkiye’de yaşanan saldırılar bunlarla sınırlı kalmadı.

Türkiye’de yaşanan tüm olumsuz hadiseler turist sayısının günden güne eritti. Turistik bölgeler de bunlardan nasibini aldı.

Dünyaca ünlü kafe-restoran zincirleri, tekstil mağazaları, 100 yıla yakındır orada esnaflık yapanlar, bankalar, GSM operatörleri, oteller çareyi ‘caddeyi’ terk etmekte buldu.

Kapatanlar arasında The House Cafe, Paşabahçe, İş Bankası, Vodafone, Finansbank, Pizza Hut, Yapı Kredi, Teknosa, Media Markt, Columbia gibi dünyaca ünlü markalar da bulunuyor.

Bunların dışında irili ufaklı birçok esnaf ya arka sokaklara taşınmış ya da mağazalarını tamamen kapatmış.

Hürriyet

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...