Darth Vader, VR Film Olarak Geliyor

Share

Industrial Light & Magic (ILM) şirketinin eğlence departmanı, yeni Star Wars sanal gerçeklik deneyimini oluşturmak için Hollywood yeteneklerini arıyor. Darth Vader’ın baş rolde olacağı filmin yazarlığını, daha önce Batman Begins ve Man of Steel filmlerinde görev alan senarist David S. Goyer üstlenecek. Goyer geçtiğimiz hafta ILM’in xLab ekibine katıldı. Sanal gerçeklik deneyiminde izleyiciler hikayeye dahil olup olayların gidişatına müdahale edebilecek.

Bu proje, Star Wars evreninde geçen tamamen orijinal bir hikayeyi anlatacak. Hikaye, çekimleri devam eden yeni Star Wars filmleri ile de paralel olarak ilerleyecek. Lucas Filmyöneticilerinden Pablo Hidalgo, henüz adı belli olmayan Darth Vader projesinin Star Wars evreni ile oldukça entegre bir yapıya sahip olacağını ve kanonun bir parçası haline geleceğini ifade ediyor. Ancak bu hikaye, televizyon, sinema ve hatta bilgisayar oyunu deneyimlerinden bile daha fazla etkileşime sahip olacak.

İzleyici pasif olmayacak

Goyer “Etrafınızda gerçekleşen hikayenin içinde bir ziyaretçi konumunda olacaksınız. Hatta belirli bir noktaya kadar hikayenin gelişimine müdahale edebileceksiniz. Çevrenizde gördüğünüz şeyleri kaldırabilir, itebilirsiniz. Dilerseniz çevrede yürüyerek gezebilir, karakterlere dokunabilirsiniz.” diyerek sanal gerçeklik deneyiminin ne kadar farklı olacağını ifade etti. Hikayenin devamlılığı olan bir dünyada gerçekleşeceğini ifade eden Goyer, bu dünya üzerinde gece ve gündüz olacağını, hava koşullarının değişeceğini ve ‘ziyaretçi’ tüm hikayeyi baştan sona deneyimledikten sonra bile hikayenin devam edeceğini belirtti.

Eğer xLab’in bu deneyimle birlikte Matrix benzeri bir sanal dünya yaratma planları olduğunu düşünmeye başladıysanız yanılmıyorsunuz. Şirketin amacı sadece iyi satacak filmler ya da oyun deneyimleri hazırlamak değil. xLab bu projeler ile birlikte sanal, artırılmış ve karışık gerçeklik ortamlarını tamamıyla yeni bir hikaye anlatım mecrası oluşturmak için kullanmayı amaçlıyor. Star Wars dünyası ve karakterleri ekibin yaratıcı paletini oluşturacak. Daha önce pek çok farklı proje üzerinde çalışan ve bunlardan bazılarını sonlandıran xLab için bu Darth Vader projesi, sahip oldukları geniş vizyonu ilk kez hayata geçirmek için önemli bir fırsat olacak.

“Karakterlerle oturup üzüleceksiniz”

Goyer “Televizyon, sinema ve sanal gerçeklik arasındaki en büyük fark ‘oradaymış gibi hissetmek’. Bu sadece ilgi çekici bir kavram değil. Sizi gerçekten üzebilir, bir karaktere uzanıp ona acımanızı sağlayabilir, karakterle daha önce hiç olmadığı gibi özdeşleşmenizi sağlayabilir. Tüm bunları daha önce hiçbir mecranın yapamadığı bir şekilde yapabilir. Ve sizi korkutabilir.” diyerek hazırlamayı amaçladıkları sanal gerçeklik deneyiminin izleyicilere çok yeni duygular yaşatacağını belirtti.

Tabii ki bir teknoloji ile ilgili tanıtım yapmak başka bir şey, bu projeyi gerçekten kullanılabilir hale getirmek başka bir şey. Ancak Darth Vader sanal gerçeklik filmi ile ilgili anlatılanlar kulağa bilim kurgu gibi gelse de aslında düşündüğümüzden çok daha erken gerçekleşebilir. Goyer açıklama sırasında salondakilere “Önümüzdeki bir iki yıl içerisinde bu hazırladığımız deneyimi yaşayabiliyor olacaksınız. Gerçekten insanın aklını başından alan bir şey.” diyerek heyecanın daha da artmasına sebep oldu.

The Verge, Dünya Halleri

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...