Suriyeli Ümran Yürekleri Burktu

Share

Suriye’nin Halep kentinde rejim uçaklarının saldırısı sonrası kocaman bir bina enkazından küçük bir çocuk kurtarıldı. Başı kan, gözleri korku içindeydi. Ümran Dakneş adlı küçük çocuğun o anları, 6 yıllık Suriye krizinin sembol karelerden biri, milyonlarca kişinin de savaş karşıtı çığlığının odak noktası oldu.

Ayakları, oturduğu ambulans koltuğunda yere bile değmeyecek kadar küçük, başından akan kanı ellerinden temizlemeye çalışırken şaşkın ve şok içinde. Adı Ümran Dakneş. Çarşamba gecesi Halep’teki bombardımanda evi vurulan sivillerden biri. Artık suriye krizinin sembollerinden de bir tanesi.

Ümran, bugün hedefi olduğu 6 yıllık Suriye krizi başladığında daha doğmamıştı bile. Henüz 5 yaşında. Hayata gözlerini bombaların içinde açtı. Yani iç savaştan başka bir şey görmedi Suriye’de. Okul çağına yaklaştığı bugünlerde de, savaşın hain yüzünü en yakınında hissetti. Ailesiyle birlikte yaşadığı evi bombalandı.

Bina enkazının altından çıkarıldı

Rejim uçaklarının saldırısı sonrası koca bir bina enkazının altından çıkarıldı küçücük bedeni. Toz toprak içindeydi, başından kan akıyordu.Yardım için giden sivillerden biri apar topar ambulansa götürdü küçük Ümran’ı, ambulans koltuğuna bırakıp, başkasını kurtarmaya gitti.

Ümran ambulans koltuğuna götürülürken de, orada oturuken de hiç ağlamadı. Şoktaydı. Önce etrafına baktı, sonra da başına dokundu,kana bulanan küçük ellerini ambulansın koltuğuna sildi.

O saniyelerde çekilen bu görüntüleri Suriye krizinin sembol karelerinden biri oldu. ”Bu küçücük çocuk artık tüm dünyaya küs” notuyla görüntüleri sosyal medyada milyonlarca kez izlendi ve paylaşıldı.

CNN

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...