Yükseklik Korkusu (Mr. Vertigo) – Paul Auster

Share

Kağıt üzerinde hiçbir şey olan ve hiçbir şey olamayacağı belli olan bir çocuk; Walt. Ve kendine yetiştirmek üzere tam da böyle bir çocuk arayan Yehudi Usta.

Başta kulağa klasik bir öyküymüş gibi gelse de, bu hikayeyi yoğuran kişi Paul Auster olduğunda durumun her an değişebileceğine hazırlıklı olmalısınız.

Walt’u Slim amcasının yanından almak Yehudi Usta onu yaşadığı yere; Sioux Ana ve Aesop’un yanına getirir. Walt’un amcasının yanından kopması ne kadar kolay olmuşsa, Yehudi Usta’nın hayatına alışması da bir o kadar zor olacaktır. Yehudi Usta’nın Walt’a dediklerini yapması halinde vaat ettiği tek şeyse; ona uçmayı (evet evet yanlış duymadınız uçmayı) öğretmektir.

Birbirinden alakasız görevler, çalışmalar ve ne ile bağlantılı olduğu belli olmayan bir dizi eğitim geçirir Walt, Yehudi Usta’nın yanında. Bazen kaçmaya çalışır, bazen de kayıtsız şartsız teslim olur Usta’nın akla sığmayan isteklerine. Her şeyden ümidini kestiği bir anda ise gerçekleşiverir. Artık Walt’un ayakları yerden kesilmiştir.

Yeteneğini geliştiren Walt, artık Harika Çocuk Walt olmuş ve Yehudi Usta’yla beraber gösteriler düzenlemeye başlamışlardır. Ülkeye ünü hızla yayılan Walt için tek engel, belki de karşı geldikleri yerçekimi kanunlarının yoruma açık bir şekilde (ve olayın doğası gereği fantastiklikte) insan üzerinde bıraktığı/bırakacağı etki olacaktır.

Espri, dram, ırkçılık sorunları, geçmiş tarih ve sayamadığımız çok daha fazlasını içinde barındıran bir eser Yükseklik Korkusu. Paul Auster isminin hakkını, gözünüz kapalı okuyabileceğiniz sınıfta gururla teslim ettiğini belirtmeden geçmemek gerekenlerden..

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...