Işıklara ve Bitkilere Özgürlük!

Share

İsveçli bilim insanı Simon Morris, bir yıl boyunca havada asılı duran bitkiler üzerine çeşitli denemeler yapmıştır.

Görünmez bir güç alanıyla beraber, bitkilerin açarken her bir yüzeyinin eşit derecede ışık almasını sağlamak amacıyla kendileri etrafında döndürülebileceği bir sistem geliştiren Morris, bu sistemi ‘LYFE’ olarak adlandırmış.

LYFE yalnızca güçlü bir manyetizma ile çalışan bir merkez üzerine kuruludur.

Her LYFE bütünden ziyade tek başına dikkat çekmesi amacıyla kendi özel tabanı ile eşleştirilmiş, jeodozik bir form olarak tasarlanmıştır.

Morris’in bir diğer tasarımı ise aynı çalışma mantığıyla üretilmiş ‘FLYTE’ isimli proje.

Sanatsal olarak FLYTE manyetik alanlar sayesinde, zıt güçlerle birbirlerini iten objelerle yeni icatlar listesine giriyor.

İsveç’te tasarlanan FLYTE tabanı sürdürülebilir kaynaklı meşe, dişbudak ve ceviz ağacından yapılmış yaklaşık 50.000 saat enerji tasarruflu LED ışık kaynağıyla yapılmıştır.

LYTE ve FLYTE sürdürülebilir kaynaklı ürünler olmasının yanı sıra havada asılı kalma özellikleriyle oldukça dikkat çekici ürünler.

icmimarlikdergisi.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...