Aylan Kurdi Öleli Bir Yıl Oldu

Share

Bodrum’da sahile vuran bedenini gösteren fotoğrafın, mültecilerin dramının sembolü haline getirdiği 3 yaşındaki Suriyeli Aylan Kurdi’nin öleli bir yıl oldu. Babası Abdullah Kurdi, Aylan’ın ölümünün birinci yılında, Avrupa ülkelerinden kapılarını mültecilere kapamamalarını istedi.

Aylan Kurdi'nin ölümünün birinci yıl dönümü

Ege’yi geçmeye çalışırken annesi Rihan ve ağabeyi Galib ile birlikte batan botta ölen ve Bodrum sahiline vuran bedeni Suriyeli mülteci dramının sembolü haline gelen 3 yaşındaki Aylan Kurdi’nin, bugün ölümünün 1. yıl dönümü. Eşini ve iki oğlunu kaybeden Aylan Kurdi’nin babası Abdullah Kurdi, BBC’ye konuştu.

Yitirdiği ailesini her gün düşündüğünü söyleyen ve ilk yıldönümün kendisi için ayrıca zor olduğunu ifade eden baba Kurdi, “Bir an sanki tekrar kavuşmuşuz da beraber uyuyormuşuz gibi hissettim. Yıkıcıydı” dedi.

Abdullah Kurdi, Aylan ve ailesinin diğer fertlerinin hayatını kaybettiği günün ardından yaşananları şöyle anlattı: “Başta sanki tüm dünya mültecilere yardım etmek için elinden geleni yapacakmış gibi davrandı. Ancak bu atmosfer bir ay bile sürmedi. Hatta durum daha da kötüye gitti. Suriye’deki savaş şiddetlendi ve daha fazla insan ülkeyi terk etti.”

Abdullah Kurdi, 2 Eylül 2015’te yaşadığı trajedinin ardından hayatını kaybeden ailesinin tüm fertlerini alıp memleketi Kobani’ye dönmüş ve cenazeleri defnetmişti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) verileri her ne kadar Brüksel ve Ankara arasındaki anlaşma sayesinde Türkiye – Yunanistan trafiğinin durma noktasına geldiğini söylese de Kuzey Afrika’dan İtalya’ya gitme çabalarında hiçbir değişim olmadığını belirtiyor.

yrıca Avrupa’ya ulaşanların sayısında 2016’da ciddi bir düşüş yaşansa da Akdeniz’de hayatını kaybedenlerin sayısındaki düşüş çok daha sınırlı kaldı. Tehlikeli deniz yolculuğu sırasında hayatını kaybedenlerin sayısı bu yıl da binlerle ifade ediliyor.

Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatıp dikenli tel çekme kararı alması nedeniyle binlerce mülteci de aylardır ülkeler arasında sıkışmış vaziyette bekleyişlerine devam ediyor.

Mart ayındaki AB – Türkiye anlaşmasından bu yana ise Yunan adalarında bekeyişlerine devam eden mültecilerin de geleceklerinin nasıl şekilleneceği konusunda hiçbir fikri bulunmuyor.

BBC

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...