21. Yüzyılın Modern Dilek Ağacı

Share

2014’te Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı tasarımlarıyla küresel çapta ses getiren İstanbul merkezli tasarım stüdyosu Autoban, bu yıl İKSV ile birlikte Londra Tasarım Bienali’ne bir yerleştirmeyle katıldı. Wish Machine (Dilek Makinesi) isimli yerleştirme, 19. yüzyılda aktif olarak kullanılan basınç tabanlı mesajlaşma sistemlerinden ilham alan bir dilek ağacı.

Tıpkı bir dilek dileyip ağaca bağlamak gibi Wish Machine de küçük kağıtlara yazılıp tüplere konan dilekleri alıyor ve kimsenin karşılaşmayacağı bir yere götürüyor.

7 – 27 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ve tema olarak Tasarımla Ütopya’yı seçen Londra Tasarım Bienali’nde sergilenen bu yerleştirme Somerset House’un batı yakasını kaplıyor ve tüplerle labirent yaratıyor.

Altıgen şeklindeki merkez ise aynalarla da desteklenerek sonsuza yakınsanan bir görüntü yaratıyor. Katılımcıların dilekleri de tüplerin içine gönderildikten sonra bilinmeze doğru yola çıkıyor.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...