Plüton Okyanusu Akıl Almaz Derinlikte

Share

Yapılan araştırmalara göre cüce gezegen Plüton’da yer alan bu ilginç okyanus 100 kilometre derinliğinde ve dünyadan kendisine hiçbir rakip yok.

Geçtiğimiz aylarda Plüton gezegeninin buz tutmuş yüzeyinin altında adeta bir okyanus olduğu ortaya çıkmıştı. Brown Üniversitesi tarafından yapılan yeni araştırmalara göre bu hipotez bir adım daha ileriye gidiyor ve sonuçlara göre okyanusun derinliği 100 kilometreden fazla olabilir.

Bilim adamları suların kaynağını çözmeye çalışıyor

Geophysical Research Letters’da yayınlanan makaleye göre, araştırmacılar cüce gezegen Plüton’un batı lobundaki Sputnik Planum’da gözlemler yaptılar ve bazı sonuçlara ulaştılar.

16-09/24/pluton.jpg

Araştırma hakkında açıklama yapan Brandon Johnson bir darbenin krater kabuğu üzerinde bir boşluk oluşturduğunu dile getirirken, başka bir olasılığa göre krater oluştuktan sonra zemin tekrar toparlandı ve Plüton’un derinliklerinden su çekmeye başladı. Üstelik bu su buzdan daha yoğun bir yapıda.

Peki tam olarak Plüton’un kalbinde tam olarak ne kadar su var? Araştırmacılar bunun hakkında pek çok çarpışma modeli hazırladı ve görünüşe göre ortada 100 kilometre derinliğinde bir yeraltı okyanusu var ve tuz seviyesi de yaklaşık yüzde 30 oranında. Bu arada hatırlatalım, tuzluluk oranı suyun yoğunluğunu ve pozitif kitle anomalisini de artırıyor.

Ve son bir hatırlatma daha; dünyadaki en derin okyanus 10 kilometre derinliğinde ve Plüton bunun tam 10 katı. Tuzluluk oranı ise Lut Gölü’yle aynı seviyede.

Shiftdelete

Sinem Bekler

Çeşitli gazetelerde muhabir olarak çalışan Sinem, yayıncılığın geleceğini online medyada görmesiyle son dönemdeki çalışmalarını bu yöne kaydırmaktan bir an bile kuşku duymadı. İşletme Bölümü mezunu olan Sinem, kültür sanat dünyasıyla da yakından ilgileniyor ve kendini tam bir başak kadını olarak nitelendiriyor.

You may also like...