Jüpiter’in Europa Uydusunda Su Bulundu

Share

NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, Jüpiter’in Europa uydusu üzerinde yüksek irtifa su buharı bulutlarına rastladığını belirtiyor.

16-09/27/731656main_pia16826-full_full.jpg

NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu’ndan görüntüler alan astronom ekibi, Jüpiter’in uydularından biri olan Europa’nın buzlu yüzeyi üzerinde yüksek irtifa su buhar bulutlarına rastladıklarını açıkladı.

Uzun zamandır, Europa’nın kalın buz tabakasının altında potansiyel suyun varlığına inanan araştırmacılar, böylece söz konusu tezlerine bir dayanak oluşturmuş oldular.

Jüpiter’de su bulutlarına rastlandı!

Engadget’ta yer alan habere göre, Hubble Uzay Teleskobu’nun, Jüpiter uydusu Europa’nın yüzeyinde sondaj çalışmaları gerçekleştirmeden, gözlem yoluyla tespit ettiği durum Dünya haricindeki bir gök cisminde suyun varlığına ilişkin ümitleri arttırdı.

NASA Yöneticisi Geoff Yoder konuyla ilgili yaptığı açıklamada; keşfin, Europa’nın okyanus sisteminde potansiyel yaşam olanaklarına ilişkin umutları arttırdığını söyledi.

16-09/27/wired_nasa-finds-more-evidence-of-water-plumes-on-jupiter-s-moon-europa-2-929x523.jpg

NASA’nın bundan sonraki süreçte araştırmalarının odağına Europa’daki mevcut su potansiyelini alacağı ifade ediliyor.

NASA’ya göre 125 mil(200 kilometre) yükseklikte yer alan su buharı bulutları, uygun atmosfer koşullarının bulunmasını sağlıyor.

Baltimore Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü(STScl)’den William Sparks tarafından keşfedilen görüntüler YouTube üzerinden yayınlandı.

15 ay boyunca çekilen 10 farklı görüntünün, Jüpiter’in uydusu Europa’daki su varlığına ilişkin önemli kanıtları ortaya koyabileceği ifade ediliyor.

2012 yılında, San Antonio araştırmacılarından oluşan bir ekip, Hubble Uzay Teleskobu’nu spektrografla kullanarak Europa’da su buhar bulutları varlığına ilişkin kanıtların ilkini vermişti.

NASA, henüz kesin bir karar için erken olduğunu, gelecek süreçteki ayrıntılı çalışmalarının konuyla ilgili daha derin bilgileri ortaya koyacağını belirtiyor.

Shiftdelete, Engadget

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...