ABD’nin Gizli Üssü Buzullar Eridikçe Belirecek

Share

ABD’nin soğuk savaş döneminde buz tabakalarının altına gömdüğü nükleer tesisin, küresel ısınma nedeniyle bir anda günyüzüne çıkabileceği açıklandı.

Bilim insanlarının birçoğuna göre gezegenimizin önündeki en büyük tehditlerin başında gelen küresel ısınma, önümüzdeki dönemde yeni diplomatik krizlere neden olacak. Bunun en büyük göstergelerinden biri de ABD’nin soğuk savaş döneminde Grönland’da inşa ettiği ve gizli projeler yürüttüğü bir askeri-bilimsel araştırma üssü. Bilim insanlarına göre, ABD’nin “bir daha ortaya çıkmamak üzere” buz tabakasının altına gömdüğü tesis, küresel ısınma yüzünden, beklenmedik bir anda gün yüzüne çıkabilir.

600 nükleer silah

Kanada’nın Toronto eyaletindeki Lessonde Üniversitesi’nde görev yapan William Colgan, “İnşa edenler, bu üssün bir daha yüzeye çıkmayacağını düşünmüştü. Ancak 1960’larda daha “küresel ısınma” terimi bile yoktu. Ancak günümüzde görüyoruz ki iklim değişiyor. Orada gömülü olan şeylerin gömülü kalıp kalmayacağı sorunuyla karşı karşıyayız” dedi. Konuya ilgi gösteren dünya basını, üssün 1951’de Danimarka hükümetinin izniyle, Sovyetler Birliği’ni doğrudan vurabilecek nükleer füzeler barındırması için inşa edildiğini ve bu dev merkezde çeşitli bilimsel çalışmaların yürütüldüğünü hatırlattı.

Atıklarıyla terk edildi

Daha sonra, sürekli hareket halindeki buzulların büyük bir risk içerdiği anlaşıldı ve 1967’ye kadar araştırma merkezi olarak kullanılan üs terk edildi. Ancak Colgan ve ekibine göre, günümüzde bile atıfta bulunulan bilimsel araştırmaların yürütüldüğü Camp Century’nin atıkları öylece bırakıldı. Tahminlere göre hastane, sinema, market, laboratuvarlar ve bir kiliseye ev sahipliği yapan bu eski Amerikan üssünde 200 bin litre dizel yakıt, bir o kadar atık su ve miktarı bilinmeyen radyoaktif maddeler bulunuyor.

2090’da öngörülüyor

Günümüzde, Camp Century’nin üzerindeki buz tabakasının kalınlaşmaya devam ettiğini ve 35 metreye ulaştığını söyleyen Colgan “Ancak bir süre sonra, buzların erime hızı, her yıl yağan kar miktarını geçecek. Her yıl yeni bir buz tabakası yok olacak. Eğer küresel ısınma bu hızla devam ederse 2090’da, Camp Century’nin gün yüzüne çıkmasına engel olunamayacak. İklim değişikliği hızlanırsa bu süre daha da kısalabilir” dedi. Guardian gazetesi, ileri dönemde Danimarka-ABD-Grönland arasında Camp Century krizinin çıkabileceği öngörüsünde bulundu.

Sabah

 

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...