Nobel Barış Ödülü Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un

Share

Nobel Barış Ödülü Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’a verildi. Santos, Kolombiya hükümetiyle FARC arasında yapılan barış anlaşmasının mimarıydı. Juan Manuel Santos kimdir?

Nobel Barış Ödülü’nü Kolombiya Devlet BaşkanıJuan Manuel Santos aldı. Santos’un Kolombiya’daki Devrimci Silahlı Güçler’le (FARC) barış anlaşması imzalayarak 52 yıllık savaşa son vermeyi başarmıştı. FARC ve Kolombiya hükümetine bağlı güçler arasındaki 52 yıllık çatışmada 220 binden fazla insan hayatını kaybetmişti.

Barış anlaşması Kolombiya’da geçtiğimiz günlerde yapılan referandumda kabul edilmese de Juan Manuel Santos barış arayışlarının devam edeceğini açıklamıştı. Nobel heyeti, barış için sarfedilen çabaların takdire şayan olduğunu ifade etti.

Barış anlaşmasının onaylanmaması nedeniyle ödülün İran’a gideceği tahmin edilse de Oslo Nobel Komitesi ödülü yine de  Kolombiya Devlet Başkanı Manuel Santos’a layık gördü.

Barış ödülünün ardından Kolombiya halkınınFARC’la yapılacak yeni bir anlaşma metnine daha sıcak bakacağı tahmin ediliyor. Referandumda reddedilen anlaşma metninde FARC savaşçılarının suçlarını itiraf etmeleri halinde ceza almayacak ve FARC üyelerine siyaset yolunun kolayca açılacak olmasından Kolombiyalılar hoşnut değildi. Nobel Ödülü’ne layık görülen Santos ayrıca 8 milyon Norveç kronu (yaklaşık 930 bin Amerikan doları) değerindeki ödülü de alacak.

FARC BARIŞ İSTİYOR

FARC tarafından da görüşmelere devam etme sinyali geldi. Örgütün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Kalplerimizdeki sevgi çok büyük. Sözlerimizle ve eylemlerimizle barışa ulaşabiliriz.” ifadesine yer verildi.

FARC lideri Rodrigo Londono da referandumda barış anlaşmasına “hayır” çıkmasına rağmen örgütün barış arzusunun devam ettiğini belirtti.

“Timochenko” olarak bilinen Londono, “FARC, geleceği inşa etmek için sadece sözleri silah olarak kullanmaya olan niyetini tekrar etmektedir. Barış hayali kuran Kolombiya halkı bize güvensin, sonunda zafer barışın olacak” açıklamasını yaptı.

ANLAŞMAYA NASIL GELİNMİŞTİ

Kolombiya’da sosyal adalet, arazi reformu ve işçi hakları gibi ideallerle 1964’te kurulan Marksist-Leninist devrimci gerilla örgütü FARC ile Kolombiya ordusu arasındaki çatışmalar dünyanın en uzun süren iç savaşı olarak kabul ediliyor.

Son 52 yılda 250 bin kişinin ölümü, 6 milyon kişinin yerlerinden olmasına yol açan çatışmaları durdurmak için hükümet ile örgüt arasında birçok kez barış görüşmeleri yapılmış ancak hepsi başarısızlıkla bitti.

2000’li yıllarda ABD’nin de mali ve askeri desteğiyle örgüte askeri açıdan büyük darbe vurulması, lider kadrosunun büyük bölümünün öldürülmesi, böylece örgütün kan kaybetmesiyle 2012’de Küba’da yeniden hükümet ile FARC arasında görüşmeler başladı.

Son 4 yıldaki görüşmeleri ardından geçen hafta Kolombiya’nın Cartagena kentinde BM eski Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve birçok Latin Amerika ülkesinin liderinin katılımıyla “tarihi” olarak nitelendirilen anlaşmaya imzalar atıldı.

Kolombiya Devlet Başkanı Santos ile FARC lideri Timochenko’nun imzaladığı 297 sayfalık anlaşmaya göre, sayıları 7 bin civarında olduğu söylenen FARC gerillaları 6 ay içinde BM gözetiminde silahlarını bırakacak ve siyasi bir yapıya dönüşecekti. Kurulacak özel bir mahkeme FARC üyelerini yargılayacak, suçunu kabul eden kişilere hapis yerine bir tür “kamu hizmeti” cezası verilecek, böylece gerillaların topluma dahil edilmesi projesi yürütülecekti.

Ayrıca, 2018’de yapılacak Kongre seçimlerinde FARC’a yeterli oyu alamasa bile mecliste temsil imkanı tanınacaktı. Her yıl uyuşturucudan milyarlarca dolar gelir elde ettiği belirtilen FARC, uyuşturucu ticaretine son verecekti.

JUAN MANUEL SANTOS KİMDİR?

7 Ağustos 2010’dan bu yana Kolombiya Devlet Başkanlığı görevini yürüten Juan Manuel Santosdaha önce Dış Ticaret, Maliye Bakanı ve Milli Savunma Bakanı olarak görev yaptı.

20 Haziran 2010 seçimlerinde ikinci turdan sonra Juan Manuel Santos Calderon resmen Kolombiya Devlet Başkanı seçildi.

2015 NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ

Nobel Barış Ödülü 2015 yılında Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’ne verilmişti. Komite 2011 yılında ülkede yaşanan Yasemin Devrimi’nden sonra Tunus’ta çoğulcu demokrasinin kurulmasını ve yerleşmesini sağlamak için çaba harcayan bir grup aktivist, insan hakları savunucusu, politikacı, avukatlar ve işadamlarından oluşuyordu.

NTV

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...