Dünyanın En Büyük Dinozor İzi Bulundu

Share

Dünyanın en büyük dinozor ayak izi Moğolistan çöllerinde bulundu. Adını dev mitolojik yaratıklardan alan titanozor adlı hayvana ait olduğu ifade edilen ayak izi 106 cm uzunluğunda ve 77 cm genişliğinde. Titanozorların bundan 70 ila 90 milyon yıl önce yaşadığı biliniyor.

Bu keşif, Japon ve Moğol bilimcilerin Gobi Çölü‘nde yaptıkları araştırma sırasında gerçekleşti. Japonya, Okayama Bilim Üniversitesi ve Moğol Bilim Akademisi araştırmacıları bu ayak izinden önce de Moğolistan çöllerinde fosillere rastlamıştı. Ancak bu fosil, bugüne dek bulunan en büyük iz.

Boyu 20 uzunluğu 30 metre

Okayama Bilim Üniversitesi’nden yapılan açıklamada bu keşfin oldukça nadir olduğu ve ayak izi ile birlikte pençelerin de izinin bulunduğu ifade edildi. Ayak izine göre titanozorun 20 metrelik boya ve 30 metrelik uzunluğa sahip olduğunu söylemek mümkün.

Otobur oldukları bilinen titanozorlar, tüm dinozor türleri arasında en uzun boyuna sahipler. Doğum sırasında sadece 3-4 kg ağırlığında olan bu hayvanların birkaç hafta içinde hızla büyüyerek 30 kilograma ulaştığı ve 20 yıl boyunca büyümesini sürdürerek bir yetişkin ölçülerine sahip olabildiği belirtiliyor.

Diğer bulgular

Bu ayak izi kadar büyük olmasa da benzer boyutlara sahip dinozor ayak izleri Fransa ve Fas’ta keşfedilmişti. Yeni keşfin araştırmacılara, bu dinozorların nasıl yürüdüğüne dair fikir verebileceği sanılıyor.

Öte yandan Rus bilimciler, Sibirya’daki Kemerovo bölgesinde, henüz tanımlanmayan bir fosil bulduklarını açıkladı. Tomsk Devlet Üniversitesi, Mezozoik ve Senozoik Kıtasal Ekosistemler Laboratuvarı başkanı Sergei Lecshinsky, buldukları fosilin bir sürüngene mi yoksa dinozora mı ait olduğunun henüz anlaşılamadığını ifade etti.

Nature World News, Dünya Halleri

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...