Doğadan Kopan İnsanın Ruhu Hastalanıyor

Share

Doğaya dönmek; denizin kokusunu, ağacın dokusunu hissetmek insanı iyileştiriyor. Doğadan kopuk yaşayanları ise ruhsal sorunlar bekliyor.

Dünyada insanların toplumsal görevlerini yerine getirememesine, yol açan 10 hastalığın 5’ini ruhsal hastalıklar oluşturuyor. İnsanların dörtte birinin hayatlarının herhangi bir döneminde ruhsal hastalıktan etkilendiği tahmin ediliyor. Depresyon ve anksiyete bozuklukları Türkiye’de 15-55 yaş arasındaki nüfusta en yaygın görülen ruhsal hastalıklar içinde ilk beşte yer alıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, sağlığı “bedensel, ruhsal ve toplumsal iyilik hali” olarak tanımlıyor. Sağlıklı olabilmek için bedensel sağlığın yanında ruhsal sağlığın da korunması, ihtiyaç duyulduğunda ruhsal hastalıklarından aynı özenle tedavi edilmesi gerekiyor.

Dünyada insanların toplumsal görevlerini yerine getirememesine ve düşkünleşmesine yol açan 10 hastalığın 5’ini depresyon, alkol kullanımı, bipolar bozukluk, şizofreni ve obsesif kompülsif bozukluk gibi ruhsal hastalıklar oluşturuyor. Ülkemizde 15-55 yaş arasındaki nüfusta en yaygın görülen ruhsal hastalıklar içinde depresyon ve anksiyete bozuklukları ilk beşte yer alıyor.

Elele

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...