Sonbaharda sarı ve turuncu besinler tüketin

Share

Sonbaharda azalan güneşle birlikte vücudun enerji ihtiyacı da artıyor. Bu mevsimde sağlık deposu sarı ve turuncu meyve sebzeler tüketerek güç depolayabilirsiniz.

Bal kabağı
Kış kabağı, beta-karotenin yanı sıra, potasyum da içerir. Potasyum, turuncu meyve ve sebzeler de dahil olmak üzere, meyve ve sebzelerde çokça bulunan bir mineraldir. Sonbaharın revaçta olan bu sebzesini, kabak tatlısı, balkabaklı cheesecake gibi tatlılarda kullanabileceğiniz gibi kabak çorbası, kabaklı börek ve hatta kabaklı makarna da dahil olmak üzere, farklı şekillerde kullanabilirsiniz.

Havuç
Havuç, mükemmel bir beta-karoten kaynağıdır. Turuncu renkli bu sebzeyi çiğ, atıştırmalık olarak tüketebilir; suyunu içebilirsiniz. Salatalara, çorbalara, sebze yemeklerine katabilir ve garnitür olarak da tüketebilirsiniz. Havucu çiğ yemek yerine; beta karotenin vücutta daha fazla kullanılması için hafifçe pişirirseniz, daha yararlı olur.

Turunçgiller: Portakal, mandalina, greyfurt ve limon
Türkiye’de en çok Akdeniz Bölgesi’nde yetişen ve kış günlerinde bol miktarda tüketilen vitamin zengini turunçgiller; içerdiği C vitamini sayesinde soğuk günlerde bizi hastalıklardan korur. Limon, portakal, greyfurt gibi meyveler; C vitamini ve kanseri önleyici özelliği bulunan flavonoid yönünden çok zengindir. Bu antioksidan madde sayesinde, atardamarlar ve kalbin zarar görmesi önlenir.

Ayva
‘Kışın habercisi’ olarak bilinen ayvanın kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına oldukça faydalı olduğu biliniyor. Protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve C vitamini içermesinin yanı sıra; şeker içeriğinin düşük olması nedeniyle, şeker hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Genellikle tatlısı, kompostosu, jölesi ve reçeli yapılır.

Elele

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...