Apandis hakkında bilinmesi gereken 7 şey

Share

Aklına hemen apandisit geliyor; biliyoruz. Ama mesele bununla sınırlı değil…

1- Tamamen işlevsiz olmayabilir.

Tarihsel olarak, apandisin işlevini yitirmiş bir organ olduğu ve evrim sürecinden kalan işlevsiz bir artık olduğu düşünülegelmişti. Fakat son zamanlarda, doktorlar apandisin herhangi bir faydasının olup olmadığını sorgulamaya başladılar. Elde edilen yeni bulgular, apandisin vücuttaki yararlı bakterileri yeniden iskan etme konusunda görev aldığını gösteriyor.

2- Meyveye, sebzeye ve life bayılır.

Apandisin patlar ve tedavi edilmezse, ciddi (hatta ölümcül) sonuçlar doğurabilir.Her ne kadar apandis sorunları yaşamayacağının bir garantisi olmasa da, apandisit gibi rahatsızlıkların riskini azaltabilmek için alabileceğin birkaç önlem mevcut. University of Maryland Medical Center’a göre, meyve ve sebze tüketmek ile lif açısından zengin bir beslenme planına sahip olmak, apandisinin patlamasının ya da zarar görmesinin önüne geçilmesi için iyi bir hamle.

3- Dışkılamak bazı sorunlar yaratabilir.

Apandisin oldukça küçük bir yapıya sahip olduğu için, ucunun bloke olması ciddi sorunlar yaratabilir. Dışkın eğer bu alanı tıkarsa, böyle bir durumla karşı karşıya kalabilirsin. Sindirim sistemi sağlığını kontrol altına alman, bu sebepten ötürü apandisini de koruma altına alacaktır.

4- Göbek deliği çevresinde ağrı varsa dikkat et.

Apandisin, midenin sağ alt çeyreğine yakın konumlanmıştır. Fakat tehlike çanları hemencecik çalmayabilir. Apandisitin ilk belirtisi ise göbek deliği çevresinde ağrı oluşmasıdır. Ağrı, sonrasında karnının sağ tarafına geçer. Adet sancısı ile apandis sorunlarına bağlı olarak oluşan ağrı arasındaki farkı söylemek ise güç. Eğer ayın o malum günlerinde ağrın çok olmuyor, fakat karnında böyle bir ağrı hissediyorsan, üstelik bu ağrı hareket ediyormuş gibiyse, sağlığını korumak adına doktora görünmen gerekebilir.

5- Kadınlarda apandisit daha az görülür.

American Journal of Epidemiology‘de yayımlanan bir araştırmaya göre, kadınlarda apandisit oluşma riski daha düşük. Nedeni ise tam olarak belli değil. Ancak, kadınların lif tüketiminin daha yüksek olmasının, apandisit riskini düşürdüğüne inanılıyor.

6- Alınması aslında çok kolay.

Eğer hastanenin yolunu zamanında tutarsan, apandisin kolay bir şekilde alınabilir. Bu işlem ise oldukça kısa bir sürede gerçekleştirilebiliyor.

7- Tabii patlamadıysa…

Apandisin patladıysa, durum daha sancılı ve karışık bir hal alabilir. Bu durumda doktorlar hastaların karnını açıp içerideki istenmeyen atıkları temizleyerek, potansiyel olarak hasar görmüş olan organları da onarıyor. İşlem uzun sürebiliyor ve sonrasında ağrı oluşabiliyor.

Women’s Health

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...