Burcunuz Sağlık Durumunuzu Etkiliyor

Share

Kişilerin doğduğu zamanların kişiliğe etki ettiği inancı tüm dünyada geniş kitlelerce kabul edilen ancak bilimsel olarak kanıtlanmamış bir durum. Öte yandan, bilimciler kişinin doğduğu ayların gelecekte sahip olacağı alerjilere etkisi olabileceğini keşfetti. Özellikle sonbahar ve kış aylarında doğan kişilerin çeşitli alerjilere sahip olma konusunda daha fazla riske sahip olduğu görüldü.

İnsanların DNA’ları hem fiziksel hem de zihinsel pek çok özelliğinin belirlenmesinde rol oynuyor. Bu özellikler anne babadan alınıyor ve -doğum tarihi gibi- dış etmenlerden etkilenmiyor. Ancak DNA’lar üzerinde epigenetik izler adı verilen oluşumlar bulunuyor ve bunlar kişinin bulunduğu ortama ya da doğduğu tarihe göre farklılık gösterebiliyor.

Sebebi kalıtsal değil

Epigenetik izlerin insanları nasıl etkilediğini araştıran Southampton Üniversitesi araştırma görevlisi Dr. Gabrielle Lockett ve ekibi, Wight Adası‘nda doğmuş 367 adet 18 yaşındaki gencin alerji durumunu inceledi. Toplanan verileri gençlerin doğum tarihleriyle karşılaştıran bilimciler, sonbahar ve kış aylarında doğanların alerjiye sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gördü.

Aslında bu bilgi daha önceden de biliniyordu ancak sebebi bugüne dek araştırılmamıştı. Ekip daha sonra aynı deneyi 8 yaşındaki çocuklarda ve yeni doğan çocuklarda da tekrarladı. 8 yaşındaki çocuklarda da benzer sonuçlar elde edilirken yeni doğanlarda aynı durum gözlenmedi. Bu da alerjilerin genetik olmadığını, doğumdan sonra ortaya çıktığını kanıtladı.

Alerjiler sadece mevsimsel değil

Ayrıca sonbahar ve kış aylarında doğanların polen, kedi tüyü, alerjik rinit gibi mevsimsel alerjilerin yanı sıra yumurta beyazı ve inek sütü gibi mevsimle ilgisi olmayan gıdalara karşı da alerji geliştirebildiği görüldü. Araştırmacılar bu durumun sebebinin, sonbahar ve kış aylarında doğan çocukların güneşe daha az maruz kalması sebebiyle D vitamini seviyesinin yetersiz kalması olabileceğini düşünüyor. D vitamini eksikliğinin alerji riskini artırdığı biliniyor. Ayrıca bu aylarda doğan bebeklerin annelerinin hamilelik döneminde yediği meyve ve sebzelerin de çocuğun bünyesine etki etmiş olabileceği düşünülüyor.

Yazın doğanlar daha sağlıklı oluyor

Bağımsız başka bir araştırmaya göre ise yaz aylarında doğan çocukların gelecekte daha sağlıklı yetişkinler olduğu görüldü. Bu durumun da büyümenin önemli evrelerinde güneş ışığına maruz kalmakla alakalı olduğu sanılıyor. Bu araştırmaların Birleşik Krallık ve Hollanda gibi güneş ışığını fazla almayan ülkelerde gerçekleştirildiğini göz önünde bulundurmakta fayda var. Eğer çocukların sağlığını etkileyen şey güneş ışığıysa daha fazla güneş ışığı alan ülkelerde bu etkinin azaldığı da görülebilir.

How Stuff Works, Dünya Halleri

Sezin Nil Tufan Bardakçı

Her şey için yeterli olduğu sanılır ama Nil için satranç oynamak elde ettiği şampiyonluklara rağmen sadece fazla iddialı bir hobiden ibaret. Yeterince zeki olduğunu göstermek yerine herkesin iyi olabilmeyi bu kadar dilediği bir oyunu kendisine iktisata yönlendiren bir analitik düşünce kaynağı olarak yorumluyor. Çok düşünüp az konuşuyor ve çok okuyup az yazıyor. Hayatın ona gelişini doğru yorumlayana kadar olanları saymazsak İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölümü mezunluğundan pek de haz etmiyor. Oyunun kurallarına aykırı bir “rok” daha deyip onu yenilmez satranççı kimliği Colly’e hapsetmeden hayatta savrulmayı umuyor. Maroon 5 eşliğinde.

You may also like...