Görme Engelliler İçin Akıllı Baston

Share

Görme engellilerin yaşamını kolaylaştırmak ve daha erişilebilir bir dünya yaratmak için pek çok çalışma yürütülüyor. Hamile bir anneye 3B baskıyla çocuğunu göstermek, trafik ışıklarının rehberliğini yapan uygulama geliştirmek ve dünya mirası kabul edilen sanat eserlerini görme engellilerle buluşturmak bu alandaki çalışmalardan sadece birkaçı.

Türkiye’de doğan WeWalk projesi ise görme engelliler için hayati önem taşıyan beyaz baston teknolojiyle buluşturuyor. Mayıs ayında Vestel ve YGA iş birliğiyle düzenlenen Engelsiz Hackathon‘da doğan bu fikir, Ar-Ge çalışmalarına devam ederek artık kitlesel fonlamayla gerçeğe dönüşme aşamasına geldi.

WeWalk’un 3 temel özelliği ise onu bir akıllı bastona dönüştürüyor. Geleneksel bastonlar sadece zemindeki engeller hakkında bilgi verirken WeWalk sahip olduğu sensörler sayesinde kişinin önündeki ve üzerindeki engelleri de algılayabiliyor. Bluetooth aracılığıyla akıllı telefonlara bağlanarak bireye telefonu cebinden çıkarmadan kontrol etmesini sağlıyor. Aynı zamanda açık bir platform olarak geliştirilen WeWalk, böylece her geliştiricinin dilediği özelliği eklemesine olanak tanıyor.

Turkcell ve YGA tarafından kurulan kitlesel fonlama platformu Arıkovanı’nda başlatılan kampanyada WeWalk 24 saatte 140 bin lira toplamayı başardı. Vestel ve Turkcell’in 1’e 1 sistemiyle desteklediği projeye yapılan her bağış için bu iki şirket de aynı miktarda bağış yapıyor. Şu anda projenin bitimine 58 gün var ve 200.000 lira olan hedefin 175.103 lirası toplandı.

Şu anda endüstriyel tasarım sürecinde olan WeWalk, başarıyla fonlandığı takdirde Temmuz 2017’de kullanıcılarına teslim edilecek.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...