iPhone, Lightning Yerine USB-C Mi Kullanacak?

Share

Sonraki Apple iPhone akıllı telefonlarda Lightning portu yerini başka bir bağlantı noktasına alternatifi olan USB-C portuna bırakabilir. Konuyla ilgili iddialar ne yönde?

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus sahipleri, yeni 13 inç veya 15 inç MacBook Pro modellerinden birisini satın aldıklarında, dizüstü bilgisayarlarına bağlantı sağlamak için bir de Lightning – USB-C dönüştürücü adaptör veya yeni bir kablo almak zorunda kalacaklar. Bu durum sonraki iPhone cihazında Lightning’in yerini USB-C’nin alabileceği iddialarını beraberinde getirdi.

iPhone artık USB-C mi kullanacak?

Apple, iPhone 5 ile birlikte 30-pin adaptörünün kullanımını bırakmış, bunun yerine daha yönetilebilir ve tersine çevrilebilir Lightning adaptörüne geçmişti. Şirketin şimdi de bundan sonraki iPhone ve iPad modellerinde de Lightning adaptörünü bırakarak USB-C’den yana tercihi kullanabileceği söyleniyor.

Bu karar, hem yeni iPhone modellerinin yeni Mac bilgisayarlara bağlantısı kolaylaştırabilir hem de USB-C kulaklıkların tüm cihazlarda kullanılabilir hale gelmesini sağlayabilir. Öte yandan sonraki Apple şarj adaptörlerinin aynı USB-C portu üzerinden iPhone ve Mac’leri şarj etmesinin mümkün olamayacağı ifade ediliyor.

Alınabilecek bu kararın önünde ise şöyle bir sıkıntı bulunuyor: Üçüncü parti iPhone aksesuar üreticileri. iPhone ile uyumluluk programı için telif ödeyen bu şirketlerin durumdan pek memnun olmayabileceği düşünülüyor.

Apple tarafından kablosuz gelecek için hazırlık yapıldığı da bir diğer iddia. Hızlı ve kusursuz olmanın yanı sıra yüksek veri transfer hızları sayesinde iPhone ile Mac bilgisayarlar arasında veri aktarımının çok daha kolaylaşabileceği söylenmekte. Hatta AirPods kulaklıkların da bu kablosuz gelecek için bir adım olduğu düşünülüyor.

Tabii ki tüm bunlar şimdilik birer iddia. Apple, iOS cihazlarında Lightning kullanımını daha uzunca bir süre devam ettirebilir. Bu süreçte kullanıcılar ise, dönüştürücü adaptörlere ve kablolara ekstra para ödemeyi göze almak zorunda kalacaklar.

Apple tarafından MacBook’un sevilen özelliği olan MagSafe’in gözden çıkartıldığını ve kendi Teknolojisinin dışına çıktığını düşünürsek gelecekte bu geçiş oldukça mümkün gözüküyor.

Shiftdelete

Emre Kalkan

Serinletici idari işler yöneticisi ve teknoloji editörü Emre, mobil cihazlara ve donanımlara oldukça ilgili ve konsol oyunları olmadan yaşayamayacağına inananlardan. Türkiye'de VR'ın da öncülerinden olan Emre, bilgisayar programcılığı mezunu.

You may also like...