Sevilen Kişinin Ruhuna Mesaj Taşıyan Uçurtmalar

Share

Azizler Günü (All Saints’ Day) her yıl 1 Kasım’da bir Katolik geleneği olarak kutlanıyor. Kutlamalar bilinen ve bilinmeyen tüm azizleri anma amacını taşıyor. Bir parantez açmak gerekirse, Cadılar Bayramı (Halloween / Azizler Gecesi) özellikle İngiltere’de Orta Çağ döneminden beri Azizler Günü’nün arifesi olarak bu günle ilişkilendiriliyor ve her yıl 31 Ekim’de kutlanıyor.

Dünya genelinde gerçekleştirilen kutlamalar arasında Guatemala’nın Santiago Sacatepéquez şehrinde düzenlenen törenler oldukça dikkat çekiyor. Bölge halkı tarafından yapılan detaylarla donatılmış, gösterişli ve karışık desenli uçurtmalar, bölgedeki mezarlıklar üzerinde uçuruluyor.

Halk, uçurtmaların kuyruklarına, mezarlıkta sonsuz istirahatlerinde olan sevdiklerine özel mesajlar iliştiriyor. İnanışa göre uçurtma ne kadar yükselirse, mesaj sevilen kişinin cennetteki ruhuna ulaşmaya daha yakın oluyor.

Renkleriyle göz kamaştıran uçurtmaların her birinin yapımı için ordu gibi kalabalık bir ekip olmak gerekiyor. Bir uçurtmaya uçması için ilk hareketi vermek bile 20 kişinin bir araya gelmesini gerektiriyor.

Uçurtmaların yapımında pirinç, bambu ve dokuma kumaş kullanılıyor. 100 yılı aşkın süredir devam eden geleneğin geçmişe doğru izi sürüldüğünde, köklerinin antik Maya kültürüne kadar dayandığı iddia ediliyor.

bigumigu.com

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...