Milenyum Çocukları Kahve Stoklarını Tüketiyor

Share

“Eskiden bu kadar çok kahve içmezdin. Sert bir kahve içmeden birkaç gün idare edebilirdin. Ama şimdi sabah içtiğin masum bir macchiato artık öğleden sonra 3’te içeceğin latteye kadar seni anca idare ediyor. O espresso da işten çıktıktan sonra içeceğin kahvelere kadar seni yatıştırıyor.” Bu cümleler sizi tanımlıyorsa merak etmeyin, yalnız değilsiniz.

Y neslinin aşırı tüketimi

Pazar araştırma şirketi Bloomberg’in yayınladığı yeni bir rapora göre küresel kahve talebi tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmış durumda ve bunun suçlusu, milenyum çocukları olarak da bilinen Y nesli. Verilere göre 19-34 yaş arası yetişkinler ABD’de kahve tüketiminin yüzde 44’ünü oluşturuyor.

Günlük kahve tüketimi yaşlı nesillerde azalmaya başlasa da gençler o kadar fazla kahve içiyor ki bu azalma toplam tüketim rakamlarına yansımıyor. 18-24 yaş arası gençlerin her gün kahve içme oranı 2012’de yüzde 34 iken 2016’da bu oran yüzde 48’e kadar çıktı. 25-30 yaş arasındakilerde de bu oran yüzde 51’den yüzde 60’a yükseldi.

Kahve kıtlığı kapıda

Bloomberg’in rakamları ayrıca kahve tüketiminin rekor seviyeye çıkmasının dünyayı bir kahve kıtlığına doğru da götürebileceğini gösteriyor.

Güney Amerika gibi önemli kahve üretim bölgelerinin ürettiği kahve miktarı günümüzde talebi karşılamaya yetmiyor. Uzmanlar bu yetersizliğin sebeplerini araştırıyor. Kahve pası olarak bilinen hastalığın yanı sıra ısınan hava ve gübre fiyatlarındaki artışın da kahve üretimini azalttığı düşünülüyor. 2012’de Güney Amerika’da kahve üretimi yapılan alanların neredeyse yarısı yok edildi. Uzmanlar 2050’ye kadar tüm dünyadaki kahve üretim alanlarının yarısının benzer bir kadere kurban gideceği görüşünde.

Bloomberg artan kahve talebinin, üretimdeki azalma ile birleşerek piyasadaki fiyatların yükselmesine sebep olduğunu söylüyor. Çok kullanılan ‘arabica‘ kahve çekirdeklerinin fiyatı 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Eğer kahve içmeyi seven neslin bir parçasıysanız ya kenara köşeye biraz kahve çekirdeği depolayın ya da kahve tüketiminizi biraz azaltın.

VICE – Munchies, Dünya Halleri

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...