VPN Servisleri De Engelleniyor

Share

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından operatörlere gönderilen bir talimat ile 5651 sayılı kanunun 6cı maddesinin 1 fıkrasının ç bendi çerçevesinde VPN servislerinin kapatılması istendi. Bu servisler arasında; Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN var.

VPN servislerinin kapatılmasının nedeni, Twitter, Facebook gibi servislere dün itibariyle uygulanan erişim daraltmanın VPN ile bypass edilmesini engellemek.

Ancak VPN servisleri sadece bireyler tarafından ve sadece engellemeleri aşmak için kullanılmıyor. Yanısıra bankalar, noterler ya da şirketler VPN kullanıyorlar. Çünkü güvenli. Sanal Özel Ağ (Virtual Private Network) kelimelerinin kısaltılmışı olan VPN, genel internet ağı içinde özel ve güvenli bir tünel açmak anlamına geliyor.

Bazı VPN servislerini engellemek, ülkede ekonomiyi engellemek anlamına gelebilir. Örneğin Noterlerin kullandığı OpenVPN protokolünün engellenmesi, bireyler ve şirketler kadar devletin işleyişine bile etkide bulunabilecek bir konu.

Peki bu ne anlama geliyor?

Tam düşünülmeden alınmış bir karar ya da 1-2 gün kazanmaya yönelik. Çünkü kullanıcıların farklı VPN servislerine yöneltebileceği gibi, yasaklanan VPN servislerinin –ki dün geceki engelleme sonrasında, kullanıcılara çeşitli VPN servislerinin reklamları ulaştı. Yani durumu yakından takip eden şirketler bunlar– port değiştirmesi ya da protokol değiştirebilir.

Ya da kullanıcılar, İran’daki yabancı uydu internet servis sağlayıcılarından internet almaya başlayabilir.

Bu arada, internet kullanıcılarını VPN kullanımına itmek de bir başka sorun olarak nitelenebilir. Kullanıcılar gittikçe daha marjinal ya da bilinmeyen VPN servislerine yönelebilir. VPN firmalarının istihbarat örgütleri ile ilişkisini olanları olduğu iddia ediliyor. Dolayısıyla kullanıcıların bir kısmının bu istihbarat örgütlerinin kucağına düşmesi de çok mümkün.

Yani kararın geri alınması mümkün gözüküyor.

T24

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...