Yine bir 10 Kasım, yine burnumuzun direği sızlıyor!

Share

Atatürk’ün, “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir” sözünü aklımıza getirsek de her 10 Kasım sabahı, gece ayazda kalmışçasına üşüyoruz. Burnumuzun direği sızlıyor.

Sonsuzluk gibi gelen 85 yıl…

Atatürk aramızdan ayrılalı bugün tam 85 yıl oldu. Bugün yas tutmamız gereken zaman değil. Tabii ki gözlerimiz dolacak, boğazımız düğümlenecek; ama yas tutmayacağız. Bugün Cumhuriyet’e ve Atatürk’e sahip çıkmamız gereken zaman. Ulu Önder, bugün aramızda olmasa dahi onu yaşatmak bizim elimizde.

‘Anıtkabir’

5 yaşından beri her yıl Anıtkabir’i defalarca ziyaret ettim. Ankara’da yaşamanın belki de en büyük ayrıcalığıydı bu ziyaretler. Aradan yıllar geçti. Hala ilk ziyaretimizi hatırlarım. O zamanlar oyun parkı göremezdiniz Anıtkabir’de. Gerek de yoktu zaten; orası oyun oynanacak bir yer değildi. Orası, buram buram Atatürk kokan bir yerdi.

Atatürk’e dair anılar

Her 23 Nisan’da, her 19 Mayıs’ta, her Cumhuriyet Bayramı’nda, her 10 Kasım’da… Her Anıtkabir’e gidişimde daha çok anı biriktirdim. Atatürk’ün zarif giysileri, modern şapkaları, klasik arabaları arasında dolaşırken kendimi zamanda yolculuk yapıyormuş gibi hissederdim. Sanki Atatürk yaşıyormuş gibi bir his…

Keşke burada olsaydın…

Hiç unutmam yine bir 10 Kasım’dı. İlkokul 3. sınıftayım. Ellerimin mi yoksa yüreğimin mi daha çok üşüdüğünü hatırlamıyorum. Kasım ayları Ankara’da buz gibidir, ama Ata’nın karşısına mont ile çıkılır mı hiç? Mavi önlüğümün beyaz yakasında Anıtkabir’den alınmış bir Atatürk rozeti ile geçtim Atatürk’ün huzuruna. ‘Ah’ dedim… ‘Ah Atam, keşke burada olsaydın…’

Umutla geleceğe…

İster ayyaş deyin, ister büyük bir lider değildi deyin; vicdanınızı görmezden gelin, ‘olmasaydın da olurduk’ deyin… Siz ne derseniz deyin, Anıtkabir’in kokusunu içine çekerek büyümüş çocuklara Atatürk düşmanlığını aşılayamazsınız. Yüreği Atatürk için çarpan bu gençlerden kindar bir nesil yaratamazsınız. Ne yaparsanız yapın, geleceğe umutla bakmamıza mani olamazsınız.

Çünkü biz Atatürk’ün evlatlarıyız.

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...