Nedir Bu ‘Dünya Bekarlar Günü’?

Share

‘Dünya Bekarlar Günü’ 3 Şubat’ta kutlanıyor. Nedeni bilinmiyor ama dünya, ‘Bekarlar Günü’ olarak iki farklı tarihi daha kutluyor.

İLK TARİH: 29 ŞUBAT

İlk tarih, 29 Şubat. Bu günün İrlanda’da özel bir anlamı var. Rivayete göre İrlandalı iki aziz St. Patrick ve St. Bridget evlenme teklif etme hakkının dört yılda bir kadınlara ait olmasına karar verdi. St. Patrick de ‘Bari uzun yıllar kadınların olsun’ dedi. ‘Evde kalmış kızlara’ özgü sayılan, ’29 Şubat’, zamanla kibarlaşarak ‘Dünya Bekârlar Günü’ halini almış.

29 Şubat’ın hesaplanışı ise yüzyıllar boyunca astronomlara saç-baş yolduran bir hadise. Güneş Yılı’nın gün ve haftalar bölümü konusunda sürekli olarak yaşanan sorun üzerine M.Ö. 46’da Jül Sezar, Yunan astronom Sosigenes’in önerisi üzerine bir yılın 365 gün altı saat olmasına karar verdi. Buna göre, bir yıl 365 gün üzerinden hesaplanacak, kalan altı saatler de her dördüncü yıla bir gün eklenecekti.

Ama Jülyen takviminin de bir sorunu olduğu zamanla ortaya çıktı. Bu, bir yılın gerçek uzunluğunun 365 gün altı saat değil, bundan yaklaşık 11 dakika daha kısa olmasından kaynaklanıyordu. Bu 11 dakikalar, yıllar içinde önemli kaymalara yol açtı.

1500’lü yıllara gelindiğinde bu kayma 14 güne kadar çıkmıştı. 1582 yılında Papa 13. Gregorius, o yıldan 10 gün düşürülmesini emretti. Gregoryen Takvimi, bu tarihten sonra zamanla çeşitli ülkelerde benimsenmeye başlayarak bugün yaygın kullanılan durumuna geldi.

İKİNCİ TARİH: 11 KASIM

Çin’de ise ‘Dünya Bekarlar Günü’ olarak 11 Kasım tarihi kutlanıyor. 2015 senesinde Çin’in en büyük online satış sitesi olan Alibaba, ‘Dünya Bekarlar Günü’ olarak kutlanan 11 Kasım’da büyük indirimler yapmış ve sekiz saniyede 1 milyar dolar satış rakamına çıkarak bir rekor kırmıştı. Çin’de 11 Kasım’da kutlanan ‘Bekarlar Günü’nün, 90’lı yıllarda Sevgililer Günü’ne karşı bir akım olarak ortaya çıktığı biliniyor.

Hürriyet

 

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...