Portre: Trump’ın Yardımcısı Mike Pence Kimdir?

Share

Donald Trump’un sağ kolu, müstakbel Başkan Yardımcısı Mike Pence tecrübeli ve muhafazakar bir siyasetçi.

Sesiz, çekingen, sadık, temkinli, işini bilen, hitabet yeteneği güçlü… ABD’nin 45’inci Başkanı Donald Trump’ın sağ kolu Mike Pence için bu tanımlar kullanılabilir. O ise kendisini, ‘Hristiyan, muhazafakar ve Cumhuriyetçi’ olarak tanımlıyor.

Donal Trump Temmuz ayında yaptığı açıklamada başkan olması halinde Başkan Yardımcısının Pence olacağını duyurduğunda, uzmanlar bunu stratejik bir satranç hamlesi olarak yorumlamıştı. Zira Trump’a çok fazla sempati duymayan aşırı muhafazakâr Cumhuriyetçilerin Pence ile kazanılması mümkün olabilir. Örneğin Temsilciler Meclisi Sözcüsü Paul Ryan, Trump’la 2005 yılına ait cinsiyetçi videosu yüzünden tartışma yaşadı. Ancak Ryan buna rağmen Trump’ın yardımcısı Mike Pence’i çok sevdiğini, onun büyük bir hayranı olduğunu belirtti.

Trump ve Pence de bazen fikir ayrılığı yaşıyor

İngiliz Telegraph gazetesine göre Trump fikirlerini Kongre’ye kabul ettirecek birini istiyordu. Pence Kongre’de görev yaptığı dönemden iyi ilişkilere sahip ve bunu Trump için kullanabilir.

57 yaşındaki Pence Trump’la her zaman her konuda aynı görüşte değil. Pence Rusya’da ‘yolsuzluk dolu bir sistem’den bahsederken, Trump birçok kez Putin’i övdü. Pence bir zamanlar serbest ticaretten yanaydı ve bu konuda Trump’ın karşısındaydı. Bunun yanı sıra Trump’ın Müsümanların ülkeye alınmaması talebine de karşı.

Protestan olan Pence orta halli bir ailenin çocuğu olarak Indiana’da büyüdü. 30 yıldır evli. Hukuk eğitiminden sonra avukat olarak da çalıştı muhazakar bir radyo sunucusu olarak da.

Kürtaja, cinsel yönelimlerdeki çeşitliliğe karşı

Indiana Valisi Mike Pence, çok muhafazakâr bir bakış açısına sahip. Kürtaja ve aynı cinsiyetten insanların evlenmelerine karşı. 2000 yılında Kongre’den insanların cinsel yönelimini değiştirmelerine yardım etmek isteyen kuruluşlara para ayırmasını talep etti. Bu açıklamasıyla homoseksüelleri kastetmişti, Indiana’da en sert Kürtaj Yasası’nın yürürlüğe konulmasını sağladı.

2015 yılında din özgürlüğü yasasını imzaladı. Bu yasa işletmelere dini bakış açıları nedeniyle siyasi sorun yaşamaları halinde özgürlük tanıyor. Pence ekonomi dünyasının önde gelen şirketlerince, işletme sahiplerine homoseksüel müşterileri reddetmeyi öngören bir yasa hazırlığı nedeniyle de eleştirilmişti. Tepkilerin ardından bu planları üzerinde değişikliğe gitti ama yine de sosyal-muhafazakâr çevrelerden eleştiriler aldı. Ekim başında Pence müstakbel başkan yardımcılarının karşı karşıya geldiği televizyon düellosunu kazandı. Gözlemcilere göre Pence daha aklı başında, daha başkan yardımcısına uygun söylemlerde bulundu. Düello sürdüğü sırada CBS News’in anketine katılanların yüzde 57’si Pence hakkında bir kanaate varabilecek yeterli bilgiye sahip olmadıklarını belirttiler.

Başkan olabilir…

Mike Pence, Donald Trump görev süresi içinde vefat eder, başka nedenlerden dolayı görevden alınır, istifa eder ya da görevini ifa edemeyecek bir duruma gelirse, başkanlığa yükselecek.  Amerikan tarihindeki 44 başkandan dokuzu resmi görev sürelerinin sona erdiğini göremedi. Bunun yanı sıra başkan yardımcısı Senato’ya da başkanlık edecek. Buradaki oylamaların birinde eşitlik sözkonusu olursa, Pence’in oyu oylamayı belirleyecek.

Deutsche Welle Türkçe

Sema Doğan

Akdeniz Üniversitesi İktisat Bölümü'nden mezun olan Sema, İzmir'de özel bir şirkette danışman olarak çalışıyor. Konu film olduğunda izleyicilikten yorumlamaya her alanda heyecanına engel olamayan Sema'yı arkadaşları "Film Girl" olarak anıyor. Bununla birlikte teknolojiye büyük ilgi duyan Sema, Serinletici için kültür-sanat, yaşam ve teknoloji içerikleri sağlıyor.

You may also like...