Yeni Dünya Haritası Ödül Kazandı!

Share

Daha iyi bir dünya haritası nasıl yapılır sorusuna cevap veren ‘Otograf Dünya Haritası’ tasarım ödülü kazandı.

Yeni Dünya Haritası Ödül Kazandı!

Japon tasarımcı Hajime Narukawa’nın ‘The AuthaGraph World Map’ isimli güncellenmiş ve hatalardan arındırılmış haritası, geçtiğimiz günlerde dünyanın en prestijli tasarım ödüllerinden biri olarak anılan ‘Japan’s Good Design Award‘un (Japonya İyi Tasarım Ödülleri) sahibi oldu.

Yeni haritada, mevcut dünya haritasındaki ölçüm hataları düzeltilmiş olarak yer alıyor. Örneğin Afrika Kıtası, Grönland’ın on dört katı büyüklükte olmasına rağmen önceki haritada aynı ebatlarda gösteriliyordu. Şu ana dek yalnızca Japonya’daki okul kitaplarında kullanılan haritanın, küresel olarak kabul edilmesi için çeşitli revizyonlar bekleniyor.

Söz konusu harita özellikle yeryüzündeki su ve kara parçalarının doğru bir şekilde dikdörtgen bir formata yansıtmayı başarmasıyla yeni bir tekniği beraberinde getiriyor. Herhangi bir hata ya da eksilme olmadan tüm kıtaları ve okyanusları haritaya sığdırmayı başaran Narukawa, haritasının önümüzdeki yıllarda küresel ısınma ve iklim değişiklikleriyle birlikte güncellenmesi gerekeceğini dile getirdi.

Jüri, haritanın ‘tüm okyanus, kıtalar ve Antarktika kıtasının boyutlarını doğru şekilde gösteren tasarımıyla gezegenimize daha gelişmiş titiz bir perspektif sunduğuna’ dikkat çekti.

Tasarımıyla ilgili açıklama yapan Narukawa “Yüzeyi 96 eşit üçgen parçaya bölünmüş bu dikdörtgen harita, piramit haline getirilebiliyor. Üçgen, dikdörtgen veya paralelkenar dış iskeletine sahip bu dünya haritası, merkezinden başlanılarak istenilen her bölgeden katlanılabiliyor” ifadelerini kullandı.

Farklı renk seçenekleri bulunan 841×594 milimetre boyutlarındaki haritanın İngilizce ile Japonca versiyonları, AuthaGraph sitesinden elde edilebiliyor.

Duvar

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...