BM: 2016 Geçen Yılın ‘En Sıcak Yıl’ Rekorunu Kırabilir

Share

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Meteoroloji Örgütü, 2016’nın ‘en sıcak yıl’ olarak tarihe geçebileceği söyledi.

Kuraklık

Meteoroloji Örgütü yetkilileri, 19. yüzyılın başından beri ölçtükleri sıcaklık değerleri yüksek seyretmeye devam ederse, bu rekorun kırılacağından “yüzde 90 emin”.

Yapılan açıklamaya göre, bu yılın Ocak ve Ekim ayları arasındaki küresel ortalama sıcaklık artışı, 1,2 santigrat dereceye ulaştı.

Kasım ayının başında yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması, küresel ısınma artışının 2 santigrat derece, hatta 1,5 derecenin altında tutulmasını şart koşuyor.

En önemli sebep ‘karbon salımları’

Büyük Okyanus’ta görülen okyanus-atmosfer olayı El Nino’nun bu sıcaklık değerlerinde etkisi olduğu düşünülüyor.

Kömürlü termik santral

Uzmanlara göre, sıcaklıkların yüksek seviyelerde seyretmesinin en önemli nedeni ise, karbon salımları.

Meteoroloji Örgütü’nin açıkladığı taslak rapor, Fas’ın Marakeş kentinde 7 Kasım’da başlayan 22. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Toplantısı (COP22) için de, bir yol haritası oluşturmayı amaçlıyor.

Paris İklim Anlaşması’nı imzalayan 200’e yakın ülke, anlaşma hükümlerinin nasıl hayata geçirileceğini tartışıyor.

Buzullar erimeye devam ediyor

Dünya Meteoroloji Örgütü’nin raporu, Marakeş’teki iklim görüşmelerinin gündeminde yer alan başka başlıklara da işaret etti.

Eriyen buzullar

Rapora göre, atmosferdeki sera gazı salımları 2016 yılında “yükselme eğilimini korudu”.

Kuzey Kutbu’ndaki buzullar önemli ölçülerde erimeyi sürdürürken, Grönland adasındaki buz tabakası bu yıl “çok erken erimeye başladı”.

Örgüt, ölçümlerinde 1961-90 yılları arasındaki ortalama sıcaklık seviyesini esas alıyor. Eylül 2016’ya kadar olan dönemde ölçülen küresel sıcaklık değeri, bu taban ortalamasından 0,88 santigrat derece daha fazla.

2015 yılında ise, taban ortalaması 0,77 santigrat derece ile aşılmıştı.

‘Yeni bir yıl, yeni bir rekor’

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas da, rapora ilişkin “Yeni bir yıl, yeni bir rekor” açıklamasını yaptı.

Petteri Taalas, iklim değişikliği nedeniyle “olağanüstü hava olaylarının sıklaştığını ve etkilerinin arttığını” vurguladı.

Petteri Taalas ayrıca, “sıcaklık dalgaları ve sellerin daha düzenli hale geldiğini” belirtti.

Taalas’a göre, deniz seviyelerindeki yükselişler, tropik hortumlara bağlı fırtına kabarmalarını da tetikledi.

BBC

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...