‘Bedenim Dondurulup Korunsun’ Davasını Kazandı

Share

İngiltere’de, 14 yaşında kansere yakalanan kız, Yüksek Mahkeme’de başlattığı “bedeninin dondurma yöntemiyle korunması” talebiyle ilgili hukuk mücadelesini kazandı.

Kriyojenik koruma

Ancak İngiliz kız elde ettiği hakkı göremedi.

Genç kız, Ekim ayında ABD’ye gitmiş ve İngiliz kızın bedeni Kriyojenik koruma yönetmiyle dondurulmuştu.

Bedeni dondurulmadan önce Londra’da yaşayan, ismi açıklanmayan genç kız, babasının karşı çıkmasına karşın annesinin onayıyla “son isteğine” kavuştu.

Dava ile ilgili kararını açıklayan yüksek mahkeme hakimi, hastanede ziyaret ettiği genç kızın cesaretine hayran kaldığını açıklayarak, “Verdiğim karar kriyojenik korumayla ilgili değil, bir anne ve babanın, kızlarının bedeni ile ilgili ihtilafına ilişkindi” dedi.

Genç kızın, hastalığa yakalanmadan önce 6 yıldır görüşmediği babası, kızının “koruma” isteğine karşı çıkmış, mahkeme kararı sonrası ise bu isteğine “saygı duyduğunu” açıklamıştı.

İsminin gizli kalmasını isteyen baba, “Yöntem başarılı olsa, diyelim 200 sene sonra kızım hayata döndürülse bile, Amerika’da hiçbir yakını olmayacak, geçmişine dair hiçbir şey hatırlamayacak” şeklinde konuştu.

Kriyoniks, gelecekte canlandırma umuduyla bedenin düşük sıcaklıklarda korunması yöntemi.

Amerika’da ve Rusya’da uygulanan bu teknolojiyle, beden, sıvı nitrojen içinde eksi 130 derecenin altında saklanıyor.

Bu yöntemle “sınırsız zaman için koruma” bedelinin 37 bin sterlin (yaklaşık 155 bin TL) civarında olduğu ifade ediliyor.

Henüz kimse bu “tartışmalı” yöntemin başarılı olup olmayacağını bilmiyor.

‘Kriyojenik koruma istekleri için düzenleme yapılmalı’

Kriyojenik koruma ile ilgili kararı veren yüksek mahkeme hakimi, bu davanın bir ilk olduğunu hatırlatarak, “kriyojenik koruma” ile ilgili bakanlıkların düzenleme yapması gerektiğini açıkladı.

Hakim, Ekim ayında ölen genç kızın, kriyonejik korumaya alınacağı Amerika’ya transferi sırasında problemler yaşandığını ifade etti.

Genç kızın bedeninin, gönüllü bir tarafından transfer edildiği açıklandı.

Kriyojenik koruma

Genç kızın mahkemeye yazdığı mektup

Neden kendim için bu sıradışı yöntemi istediğimi açıklamam isteniyor.

14 yaşındayım ve öleceğimi biliyorum ama ölmek istemiyorum.

Kriyojenik korumanın, yüzyıllar geçse bile bana yeniden dirilme şansı sunduğunu düşünüyorum”

Yerin altına gömülmek istemiyorum.

Daha fazla yaşamak istiyorum ve düşünüyorum ki ileride kanserime çare bulup beni uyandırabilecekler.

Bu şansı kullanmak istiyorum.

Bu benim isteğim.

BBC

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...