Dünyanın En Hızlı Elektrikli Aracı: NextEV EP9

Share

Çinli elektrikli otomobil girişimi NextEV ‘dünyanın en hızlı elektrikli otomobili’ olduğunu iddia ettiği yeni aracı EP9’ı tanıttı. Pazartesi günü Londra’da tanıtımı yapılan süper otomobil NextEV’nin yeni markası Nio‘nun da ilk aracı.

nio-ep9-electric-car-transport-design_dezeen_2364_col_0

0-200 km/h arasını 7.1 saniyede alabilen aracın maksimum hızı ise saatte 313 km. 45 dakikada tamamen şarj olabilen aracın 427 km’lik menzili bulunuyor. Ayrıca 8 dakikada değiştirilebilen bir bataryası bulunan araç, yedek bataryayla birlikte menzilini iki katına çıkarabiliyor.

nio-ep9-electric-car-transport-design_dezeen_2364_col_4

NextEV kurucusu William Li “Nio EP9 limitleri zorlamak için üretildi ve Nio otomotiv üretiminin ilk aşamasını oluşturuyor. Vizyonumuzu, teknik ve üretim kapasitemizi ifade eden bir araç. Kendi sınıfının en iyisi ve elektrikli araçların neler yapabileceğinin bir göstergesi. Otomobil sahipliği deneyimi beklentileri aştıkça elektrikli araçlar herkes için doğal tercih haline gelecek ve daha sürdürülebilir bir geleceğe önderlik edecek.” şeklinde konuştu. Elektrikli araçlar konusunda benzer görüşler bu yıl, ulaşım tasarımcısı Paul Priestman tarafından da dile getirilmişti.

Almanya’da hız rekoru kırdı

Aracın maksimum hızını göstermek için şirket EP9’ı Almanya’daki Nürburgring pistinde test etti. EP9 7:05:12’lik derecesiyle pistin elektrikli araç rekorunu kırdı.

Aracın yüksek hız yeteneği yenilikçi tasarımı ve materyal seçimleri ile elde edildi. Kokpit ve şasi hem ağırlığı azaltmak hem de aerodinamik avantaj sağlamak için karbondan yapıldı. Arka kısım ise bir Formula 1 aracının iki katı kadar bastırma kuvveti sağlayacak şekilde tasarlandı.

nio-ep9-electric-car-transport-design_dezeen_2364_col_2

Benzer girişimler

Yakın dönemde yeni Çinli otomobil markaları, endüstrinin yeni oyuncuları olarak karşımıza çıkmaya başladı. Bu yıl içerisinde bir diğer Çinli girişim Techrules, yolda giderken şarj edilebilen bir elektrikli araç konseptini tanıtmıştı. Daha yakın bir zamanda ise Geely adlı şirket, paylaşılabilir anahtarları ve açık bir platformu olan aracı Lynk’i tanıtmıştı. Ancak Lynk, Nio’dan farklı olarak, elektrikli araçların hala deneme aşamasında olduğunu ve toplu üretim için kullanılamayacağını düşünüyor.

Dazeen, Dünya Halleri

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...