Nazım Hikmet Neden ‘Despot SSCB’yi Tercih Etti?

Share

Rus yazar Vladimir Buşin, Sovyetler Birliği’nin şair Nazım Hikmet’e sahip çıktığını belirterek, “Nazım Hikmet başka nereye gidecekti ki?” diye sordu.

Sovyetler’in dünyaca ünlü bilim insanlarına, yazarlarına sahip çıktığını vurgulayan yazar Buşin, örnek olarak Nazım’ın Moskova’da yaşadığını ve yazarlığa devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Yazar, “Nazım savaştan sonra (İkinci Dünya Savaşı) başka nereye gidecekti ki? 17 yıl cezaevinde yatan Nazım nihayet 1951 yılında serbest bırakıldığı zaman nereye gidebilirdi ki? Demokrat ABD’ye mi? Veya liberal Fransa’ya mı? Hayır. Nazım ‘demir perdeli’, ‘despot’ ülke Sovyetler Birliği’ne geldi. Burada çalışmaya devam etti, kitaplarını yayınlandı, eserleri sahnelendi ve burada da 1963 yılında vefat etti” ifadelerini kullandı.

Sputniknews

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...