Bilim Kurgu Film Seti Değil, Facebook’un Veri Merkezi

Share

Facebook, 2013 yılında İsveç’in Luleå şehrinde dev bir veri merkezi açarak ilk kez ABD toprakları dışına taşınmıştı. 11 futbol sahası büyüklüğündeki tesis ilk günden bu yana merak konusu olmuş ancak pek fazla fotoğraf ortaya çıkmamıştı.

fb3

Şirketin kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg Geçtiğimiz günlerde yayınladığı Facebook gönderisinde devasa veri merkezinin daha önce hiç görülmemiş fotoğraflarını paylaştı.

fb1

Enerji verimliliğinin ön planda tutulduğu merkez, kutup çizgisinin hemen altında konumlandığı için minimum seviyede soğutmaya ihtiyaç duyuyor.

fb6

Çevresinde bulunan 12 hidroelektrik santralı da tesisin düşük fiyatlı elektrik enerjisi kullanmasını sağlıyor. Hava sıcaklıkları bölgede kimi zaman -30 derece seviyelerine kadar iniyor.

fb4

Devasa fanlarla serinletilen merkezde 150 kişi çalışıyor ancak koridorlarda genelde pek kimse olmuyor. Her bir teknisyene 25 bin sunucu düşüyor. Teknisyenler, müdahale gerektiren durumlarda merkez içinde scooter’larla ulaşım sağlıyor.

fb5

fb8

fb9

fb2

fb7

Ceyms

Neval Erbak

Kocaeli Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümü mezunu olan Neval, İletişim Fakültesi radyosunda yayınlanan ‘Dört Köşe’ adlı programıyla, Aydın Doğan Vakfı 23. Genç İletişimciler Yarışması İşitsel Dal/Müzik Programı kategorisinde 1.'lik ödülü kazandı. Neval, Serinletici'de kültür-sanat, yaşam-eğlence üzerine yazılar yazıyor.

You may also like...