Bir Şampiyon Olarak Nico Rosberg

Share

Formula 1 dünyası 2016 Abu Dhabi Grand Prix’sinde, 2010 yılından beri ilk defa yeni bir şampiyona; Nico Rosberg’e merhaba dedi.

nico rosberg sampiyon

Nico Rosberg içimizdeki “yetenek avcıları” tarafından sürekli eleştiriliyor ve takım arkadaşı Lewis Hamilton karşısında zayıflılığı sıkça dile getiriliyordu. Bunun üzerine bir de, 2016 şampiyonluğuna Lewis Hamilton’dan daha az galibiyetle ulaşması kuşkusuz yapılan yorumların yönünü bambaşka taraflara çekmek için ideal koşulları oluşturdu.

Özel hayatının da etkisiyle sürekli git geller yaşayan Lewis Hamilton’ın karşısında 2015’teki çıkışını 2016 başında sürdüren ve bunu yıl içine istikrar şeklinde yayan bir Rosberg izledik geride bıraktığımız sezonda. Aynı takımın sağladığı, aynı imkanları kullanan iki pilotu ayırmak için başka ne gerekirdi ki zaten? Tek bir şey: Şans.

Evet kabul etmek gerekir ki 2016 sezonunda şans fazlasıyla Rosberg’ten yanaydı. Sadece takım olarak Mercedes’teki değil, grid’te Mercedes motoru kullanan tüm araçlar arasında en çok teknik sorun yaşayan Lewis Hamilton oldu. Ama bu neyi hatırlatıyor biliyor musunuz? 2015’in Rosberg’ini. İki yarışta aldığı sıfır puan, bir yarışta sekizincilik ve muhteşem bir sezon sonu performansıyla üst üste üç galibiyet. İki yıl birbirine ne kadar da benziyor değil mi? Sonuçta 2015’in şampiyonu Hamilton, 2016’nın şampiyonu Rosberg oldu ve şampiyona tayinindeki şans faktörünün Hamilton’ın ima ettiği ve değerini düşürmeye çalıştığı gibi sadece Rosberg’e katkı sağlamadığını görmüş olduk. Yetenek, şans ve doğru yerde/doğru zamanda olabilme faktörü 2016’da Rosberg için fazlasıyla yeterliydi ve Alman pilot da bunu değerlendirmiş oldu.

Geleceğe baktığımızda, benzer imkanlarla evet Hamilton’ın yeni şampiyonluklara ulaşması daha olası durabilir. Ancak yetenek, şans ve doğru yer/doğru zaman bileşenlerinden biri eksildiği anda 2016’da olduğu gibi Hamilton’ın değişilmez olmadığının farkına varması açısından çok değerli bir sene geçirdik.

Şunu da eklemek gerekir ki, son yarışta Lewis Hamilton’ın elinden gelen tek taktik olan yavaşlayıp Rosberg’i arkadan gelenlere yem etmeye çalışmanın, etik olmadığı gibi pek çok Formula 1 otoritesi ve pilotu tarafından kirli görünen bir oyun olduğu dile getirildi. Elinizde kalan tek çare bu olsa başvurur muydunuz? Muhtemelen evet. Peki değdi mi? Tabii ki hayır.

Günün sonunda Rosberg’in elde ettiği şampiyonluğun Formula 1’e yeni bir soluk getirdiğine inananlardanım. Bir de Vettel’in şampiyonluk yıllarından beri grid’te görmediğimiz 1 numaralı otomobili Rosberg 2017 yılında kullanırsa, “4 4’lük” takım arkadaşına hoş bir mesaj gönderme imkanına sahip olabilir.

Gelecek yıl yepyeni teknik kurallar ve sürprizlerle F1’de görüşmek üzere!

Tolga Erbak

Kırklareli’de doğan Tolga Erbak, ilk ve orta öğretimini aynı şehrin Lüleburgaz ilçesinde tamamladı. Eğitim yaşamına İstanbul Kültür Üniversitesi’nde işletme okuyarak devam eden Tolga, üniversite yaşamının ardından İngiltere’de dil eğitimini tamamladı. Bu süre zarfında online dergi EDergim’in genel yayın yönetmenliği, yabancı film/diziler için altyazı çevirileri ve çeşitli dergi & sitelere Formula 1 haber çevirileri yapıp köşe yazıları yazan Tolga, aynı zamanda Türkiye’de önemli yer tutan sözlük sitelerinden Limon Sözlük’ün de kurucusu. Tolga Erbak’ın 2010 yılında başladığı ilk romanı Gidecek Var, yaklaşık 1,5 yılda tamamlandı ve 2012′nin Aralık ayında, Cinius Yayınları’ndan çıktı. 2015 yılında Beykent Üniversitesi İşletme Yönetimi (MBA) bölümünde yüksek lisansını tamamlayan Tolga, yine 2015’te, internet kullanıcılarının değişen beklentileri çerçevesinde Limon Sözlük’ü yeniden konumlandırarak aktüel haber-eğlence sitesi Serinletici'nin kurulmasına öncülük etti ve halen Serinletici genel yayın yönetmenliği konumunda yer alıyor.

You may also like...